Europos Komisija patvirtino išmoką Lenkijai pagal ES atsigavimo po pandemijos paketą | KaunoDiena.lt

EUROPOS KOMISIJA PATVIRTINO IŠMOKĄ LENKIJAI PAGAL ES ATSIGAVIMO PO PANDEMIJOS PAKETĄ

Europos Komisija trečiadienį patvirtino 35,4 mlrd. eurų išmoką Lenkijai iš Europos Sąjungos atsigavimo po koronaviruso pandemijos fondo, užlaikytą ilgiau kaip metus tvyrant susirūpinimui dėl teismų nepriklausomybės.

„Europos Komisija šiandien pateikė teigiamą įvertinimą Lenkijos atsigavimo ir atsparumo planui“, – sakoma ES vykdomosios valdžios institucijos pranešime, paskelbtame po bloko komisarų susitikimo.

Kaip nurodė Lenkijos visuomeninis radijas, EK pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ketvirtadienį vyks į Varšuvą oficialiai informuoti Lenkijos vyriausybės apie šį sprendimą.

Lenkijos radijas, remdamasis neoficialiais šaltiniais Briuselyje, nurodė, kad sprendimas dėl lėšų skyrimo Lenkijai nebuvo vienbalsis – jam nepritarė už konkurenciją atsakinga Europos Komisijos narė Margrethe Vestager (Margretė Vestager) ir EK vicepirmininkas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas).

Šį žingsnį dar turės galutinai patvirtinti ES finansų ministrai per birželio 17-ąją Liuksemburge įvyksiantį susitikimą.

Lenkija prašė iš ES atsigavimo fondo daugiau kaip 35 mlrd. eurų. Šį paketą sudarytų beveik 24 mlrd. eurų negrąžinamų dotacijų, o likusią dalį – lengvatinės paskolos. Lėšos Varšuvai bus mokamos įvertinus, kaip įgyvendinamos gairės, įtrauktos į Lenkijos nacionalinį atsigavimo planą.

Lenkijos parlamentas antradienį nusprendė panaikinti kontroversišką įstatymą dėl Aukščiausiojo Teismo Drausmės bylų kolegijos įkūrimo.

Ši teisėjų drausminės kontrolės įstaiga kėlė daugiausia ginčų tarp Lenkijos ir Europos Sąjungos institucijų, Briuseliui teigiant, kad ji mažina teismų nepriklausomybę.

Europos Komisija buvo perspėjusi Lenkiją, jog ji, be kitų dalykų, turės panaikinti šią kolegiją, kad galėtų gautų finansavimą iš ES Atsigavimo fondo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

o

poto pinigus perveda haholams'''

Klausimelis

Kada Lietuvai ismokes?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS