Europos lyderiai džiaugiasi pasiektu „Brexit“ susitarimu | KaunoDiena.lt

EUROPOS LYDERIAI DŽIAUGIASI PASIEKTU „BREXIT“ SUSITARIMU

Europos Sąjungos ambasadoriai Kalėdų dieną renkasi vertinti pasiekto susitarimo su Jungtine Karalyste dėl jos ir bloko prekybinių ryšių po „Brexito“, kuris turėtų įsigalioti kitą savaitę, kai baigsis komplikuotas Bendrijos ir Britanijos „skyrybų“ procesas.

Ketvirtadienį pasirodžius pranešimams apie pasiektą susitarimą, ES šalys pareiškė paramą rezultatui ir turėtų vienbalsiai jį paremti. Europos politiniai lyderiai gyrė pavėluotą JK ir ES susitarimą, kuriuo siekiama pakloti pamatą ilgalaikiam būsimam bendradarbiavimui.

Labai svarbu greitai patvirtinti susitarimą, nes pereinamasis laikotarpis, kai Britanija toliau vadovaujasi ES taisyklėmis, nors sausio 31-ąją išstojo iš bloko, baigsis gruodžio 31 dieną. Be prekybos susitarimo prie JK ir Bendrijos sienų galėtų kilti didelis chaosas.

Buvo verta kovoti dėl šio susitarimo... Juo bus apsaugoti... ES interesai, užtikrinta sąžininga konkurencija.

JK parlamentas susitarimą turi patvirtinti artimiausiomis dienomis. Vis dėlto susitarimas kol kas būtų taikomas laikinai, nes Europos Parlamentas savo sutikimą, kurio taip pat tikimasi, galės pareikšti anksčiausiai kitą mėnesį.

Ši vienybė yra sėkmė ES vyriausiajam derybininkui Micheliui Barnier (Mišeliui Barnjė), vedusiam beveik 10 mėnesių trukusias intensyvias derybas su britu Davidu Frostu (Deividu Frostu).

Abi šalys dabar sako, kad 2 tūkst. puslapių susitarimu apsaugomi svarbūs jų tikslai. Britanija nurodo, kad užsitikrino savo pinigų, sienų, įstatymų ir žvejybos plotų kontrolę. ES sako, jog susitarimu apsaugoma jos Bendroji rinka ir užtikrinama, kad Britanija negalėtų nesąžiningai kenkti bloko standartams.

ES ir JK ketvirtadienį pasiekus susitarimą, padėsiantį sušvelninti ekonominį smūgį Britanijai pasitraukus iš Bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, JK premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pareiškė, kad tai „geras susitarimas visai Europai“, užtikrinantis „naują stabilumą ir naują tikrumą“.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) sakė: „Kelias buvo sunkus ir vingiuotas, tačiau pagaliau turime gerą susitarimą. Bendroji rinka bus sąžininga.“

Vis dėlto ji kalbėjo ne taip entuziastingai kaip B. Johnsonas ir nurodė: „Pasibaigus sėkmingai derybų kelionei paprastai džiaugiuosi. Bet šiandien jaučiu tik tylų pasitenkinimą ir, atvirai kalbant, palengvėjimą.“

„Žvelgti į ateitį“

U. von der Leyen taip pat paragino 440 mln. bloke liekančių europiečių palikti praeičiai ketverius metus po Britanijos „Brexito“ referendumo vykusią dramą ir žvelgti į ateitį.

„Buvo verta kovoti dėl šio susitarimo... Juo bus apsaugoti... ES interesai, užtikrinta sąžininga konkurencija“, – sakė ji.

Airijos ministras pirmininkas Michealas Martinas (Mikalas Martinas), kurio šalis būtų smarkiai nukentėjusi, jei Londonui ir Briuseliui nebūtų pavykę susitarti, sakė, kad „gerą kompromisą“ reiškiantis susitarimas yra „labai lauktas“.

„Nors ilgėsimės JK Europos Sąjungoje, tai, kad dabar yra sudarytas susitarimas, reiškia, kad galime susitelkti į tai, kaip tvarkyti gerus santykius ateinančiais metais“, – tviteryje sakė jis.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) ketvirtadienį gyrė Europos Sąjungos „vienybę ir tvirtybę“, anot jo, leidusią sėkmingai sudaryti susitarimą dėl prekybos ryšių su Jungtine Karalyste po „Brexito“.

„Europos vienybė ir tvirtybė atsipirko“, – per „Twitter“ parašė E. Macronas, kuris nurodė kad „susitarimas su JK yra būtinas norint apsaugoti mūsų piliečius, žvejus ir gamintojus“.

„Europa eina į priekį ir gali žvelgti į ateitį vieninga, suvereni ir stipri“, – pridūrė jis.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė esanti įsitikinusi, kad susitarimas yra „geras rezultatas“, kurį jos šalis galės paremti.

Kalėdų dovana?

B. Johnsonas Kūčių dieną triumfavo ir pavadino susitarimą „dovana“ Britanijai, bet ne visi Jungtinėje Karalystėje džiūgavo taip kaip jis.

„Manau, kad tai per ilgai užtruko“, – apibendrindamas daugelio nuotaikas sakė 62 metų Davidas Ashby (Deividas Ešbis) iš Linkolnšyro.

Kitas šios grafystės gyventojas Andy Finchas (Endis Finčas) iš pat pradžių nepritarė „Brexitui“. „Vis dar nemanau, kad tai gera mintis, – sakė jis. – Bet esame čia. Na, pamatysime.“

Po pranešimo apie politinį susitarimą Europos Komisija išsiuntinėjo tekstą 27 likusioms ES narėms, o jų ambasadoriai nuo penktadienio dvi ar tris dienas jį analizuos ir nuspręs, ar pritarti jo laikinam taikymui.

Britų parlamentas turės nutraukti savo metų pabaigos atostogas ir trečiadienį vėl susirinks bandyti ratifikuoti susitarimo, turinčio įsigalioti mažiau nei 48 valandomis vėliau. Britanijos pagrindinė opozicinė Leiboristų partija paskelbė balsuosianti už susitarimą, tad jis turėtų lengvai priimtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Nigga

Aš jum pasakysiu kad ką jūs begalvotumet kokie durni anglai bet jie Pasauliui davė tūkstančius kartų daugiau negu protingi lietuviai, ir visas pasaulis kalba angliškai o ne lietuviškai, vienam Londono rajone daugiau žmonių nei visoi Lt

turbut

teks monarchams varyt pas anukus i kanada kur laukia pozemiai nes australija pertoli ir salia antarktydos .......

nu jo

Kam GB reikalinga Kanada, nes ji toli, kam Australija, nes ji dar toliau, į ją GB gabeno savo kalinius. O Europos Sąjunga tik už kanalo, per kurį greitai pusryčiams ir toliau galės atsivežti daržovių ir kito maisto.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS