Europos Parlamentas ragina pareigūnus nevykti į Pekino olimpines žaidynes | KaunoDiena.lt

EUROPOS PARLAMENTAS RAGINA PAREIGŪNUS NEVYKTI Į PEKINO OLIMPINES ŽAIDYNES

Europos Parlamentas ketvirtadienį paragino Europos Sąjungos pareigūnus boikotuoti 2022 metų Pekino žiemos olimpines žaidynes, jeigu Kinija nepagerins žmogaus teisių padėties Honkonge ir nenutrauks musulmonų uigūrų etninės mažumos persekiojimo.

Europarlamentarų priimta neprivaloma rezoliucija yra dar vienas blogėjančių santykių tarp ES ir Kinijos ženklas. Abi pusės pastaruoju metu paskelbė  viena kitai sankcijų, faktiškai užblokavusių ilgai derintos investicijų sutarties ratifikavimą.

Rezoliucija buvo priimta 578 balsais prieš 29, dar 73 europarlamentarams susilaikius. Ją parėmė visos pagrindinės Europos politinės grupės, įskaitant centro dešiniąją Europos liaudies partiją (ELP), kuriai priklauso Vokietijos kanclerės Angelos Merkel krikščionys demokratai ir Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) centristai.

Europos Parlamentas paragino ES institucijas ir Bendrijos nares „atmesti kvietimus vyriausybės atstovams ir diplomatams dalyvauti 2022 metų Pekino žiemos olimpinėse, nebent Kinijos vyriausybė pademonstruotų patikrinamą žmogaus teisių padėties pagerinimą Honkonge, Sindziango uigūrų regione, Tibete, Vidinėje Mongolijoje ir kitur Kinijoje“.

Rezoliucijoje „kuo griežčiausiai“ smerkiamas prodemokratinės pakraipos dienraščio „Appler Daily“ uždarymas Honkonge ir jo darbuotojų suėmimas.

Šie veiksmai yra „dar vienas Kinijos žingsnis ardant laisvą visuomenę Honkonge ir galutinai užbaigiant ten žiniasklaidos ir žodžio laisvę“, sakoma dokumente.

Pekino primestas drakoniškas Honkongo nacionalinio saugumo įstatymas lėmė laisvės šiame pusiau autonominiame regione smarkų pablogėjimą ir „žmogaus teisių ekstremalią situaciją“, pažymėjo Europos Parlamentas.

Nacionalinio saugumo įstatymas pakirto pasitikėjimą tarp Europos ir Pekino, taip pat „veda tolesnės Pekino patikimumo erozijos tarptautinėje arenoje link“.

Europarlamentarai pabrėžė, kad „ES reikia imtis skubių ir ryžtingų veiksmų“ reaguojant į šią padėtį, ir paragino Briuselį parengti naujų sankcijų Kinijos valdžiai.

Rezoliucijoje sakoma, kad ankstesnis sprendimas blokuoti ES ir Kinijos investicijų sutartį galios, kol Kinija taikys sankcijas Europos Parlamento nariams ir akademikams.

EP gegužę triuškinama dauguma nubalsavo atsisakyti kaip nors svarstyti šią sutartį, kol bus taikomos Pekino sankcijos.

Kinija savo ruožtu sako, kad sankcijos yra pagrįstas atsakas į ES įvestus suvaržymus Kinijos pareigūnams, įtariamiems žmogaus teisių pažeidimais.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Šaunuoliai kinai. Geiropa tegul rengia sau atskiras vaivorykštines žaidynes ir negadina olimpinių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS