Europos Taryba išreiškė susirūpinimą dėl elgesio su sulaikytaisiais Lenkijoje | KaunoDiena.lt

EUROPOS TARYBA IŠREIŠKĖ SUSIRŪPINIMĄ DĖL ELGESIO SU SULAIKYTAISIAIS LENKIJOJE

Europos Tarybos (ET) kankinimų prevencijos komitetas trečiadienį išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl sulaikytųjų laikymo sąlygų policijos nuovadose Lenkijoje ir paragino valdžią imtis „skubių ir ryžtingų veiksmų“.

Specialioje ataskaitoje ET tvirtino, kad per apsilankymą policijos Lenkijos policijos nuovadose 2019 m. kilo įtarimų dėl netinkamo fizinio elgesio su sulaikytaisiais.

„Dauguma šių įtarimų yra susiję su perteklinės jėgos naudojimu sulaikymo metu ar iškart po jo“, – sakoma ET Kankinimų ir nehumaniško ar žeminančio elgesio, ar bausmės prevencijos komiteto (CPT) ataskaitoje.

ET ekspertai Lenkijoje lankėsi norėdami patikrinti, kaip šalis įgyvendina CPT rekomendacijos dėl elgesio su sulaikytais žmonėmis.

Ataskaitoje teigiama, kad sulaikytieji pranešė apie netinkamą elgesį, tokį kaip „žiaurus žmogaus prispaudimas prie grindų ar sienos, prispaudimas keliu ar pėda bei smūgiai, spyriai ir pliaukštelėjimai“.

„Taip pat buvo kaltinimų dėl skausmingo ir ilgalaikio rankų surakinimo antrankiais už nugaros, o kai kurie žmonės teigė, kad juos pakėlė ar tempė žeme už antrankių“, – teigia ET.

Šis galimas netinkamas elgesys su sulaikytaisiais policijos nuovadose „kelia didelį susirūpinimą CPT“.

CPT taip pat išreiškė susirūpinimą dėl atvejų, kuomet sulaikytieji, įskaitant nepilnamečius, negali gauti teisininko ar gydytojo pagalbos.

„CPT labai tikisi, kad ataskaita leis aukščiausio lygio Lenkijos valdžiai, įskaitant vidaus reikalų ministrą ir vyriausybę, atsižvelgti į šią riziką ir imtis prevencinių priemonių“, – tvirtina ET komitetas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Čiubaka

kiaulė turėtų ir lenkams sankcijas išrašyti

Liudmila

Ar lenkijai lietuviai taikys sankcijas,kaip baltarusijai.ar sorosas neleidzia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS