Europos Taryba Ukrainos Holodomorą pripažino genocidu | KaunoDiena.lt

EUROPOS TARYBA UKRAINOS HOLODOMORĄ PRIPAŽINO GENOCIDU

  • 11

Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja ketvirtadienį genocidu pripažino praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje Sovietų Sąjungos lyderio Josifo Stalino vykdytą milijonų žmonių marinimą badu Ukrainoje.

Per posėdį Strasbūre siūlymui pritarta 73 balsais prieš vieną.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis socialiniame tinkle „X“ parašė, kad yra dėkingas už šį žingsnį.

„Istorinio teisingumo atkūrimas ir Holodomoro aukų pagerbimas siunčia žinią, kad teisingumas yra neišvengiamas dėl visų buvusių ir esamų Maskvos nusikaltimų“, – rašė jis.

Kyjivas Holodomoru vadinamą 1932–1933 metų badmetį laiko J. Stalino režimo sąmoningai vykdytu genocidu siekiant išnaikinti valstiečius.

Per J. Stalino vykdytą prievartinės kolektyvizacijos kampaniją buvo atimami grūdai ir kiti maisto produktai, o milijonai žmonių liko badauti.

Maskva atmeta Kyjivo versiją ir sako, kad šie įvykiai buvo platesnio Vidurinės Azijos ir Rusijos regionus nusiaubusio bado dalis.

Gruodį Europos Parlamentas pritarė rezoliucijai, kurioje Ukrainoje sukeltas badas vadinamas genocidu. Analogiškas rezoliucijas pastaraisiais mėnesiais priėmė virtinė valstybių, įskaitant Vokietiją, Prancūziją bei Italiją.

Europos Taryba, kuriai priklauso 46 valstybės narės, įsteigta žmogaus teisėms Europoje stebėti ir ginti.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

parmazonas

Na ,o kaip galima pavadint Izraelio pranešimą užblokuosiant elektros ir vandens tiekimą į Gazos teritoriją,paverstą į spygliuota viela aptvertą koncentracijos lagerį?

pavolgiop rusu mire per holodomora

bent desimt kartu daugiau nei ,kad tu ,,,ukrainieciu,,, ir tai tik deka antantes [t.y europos] saliu susitarimo blokuot grudu pardavima bolsevikinei rusijai.

cha ..Euro zopos klierkai absoliuciai nezino

istorijos .... todel ir taskosi [siandiena populiariais] pareiskimais ..visu pirma ;-HOLODOMORAS buvo pavolgyje rusijos, o Okrainoj jis prasidejo zymiai veliau ir tai tik savu ukrainieciu veikos iniciatyva , kurie apiplese turtingesnius valstiecius atiminejo grudus , ir buvo uzblokave visa didziuly rajona --tu kurie nedave-neatidave grudu ...todel suede ta ka turejo visi ir pradejo stipt is bado ,nes jiems niekas nepadejo , o ju paciu neisleido is tu rajonu ieskot duonos kitur . Beje tai dare tie patys ukrainieciai ukrainos CK --ir ju kaimynai , o ne Stalinas ar sralinas su atvykusiais is Maskvos rusais ,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS