Floridoje pakilo raketa „Falcon 9“ su krovininiu erdvėlaiviu laivu „Dragon“ | KaunoDiena.lt

FLORIDOJE PAKILO RAKETA „FALCON 9“ SU KROVININIU ERDVĖLAIVIU LAIVU „DRAGON“

  • 1

Ketvirtadienį JAV kompanija „SpaceX“ paleido nešančiąją raketą „Falcon 9“ su erdvėlaiviu „Dragon“, kuris turi nugabenti krovinį Tarptautinės kosminės stoties (TKS) įgulai. Tai pranešė NASA atstovai.

Nešančioji raketa iš kosmodromo Kanaveralo kyšulyje (Floridos valstija) startavo 12 valandą 29 minutės JAV rytų pakrantės laiku (19 valandą 29 minutės Lietuvos laiku).

Praėjus maždaug 10 minučių po starto, erdvėlaivis pakilo į orbitą, išskleidė saulės baterijas ir pradėjo seriją manevrų, apskaičiuotų taip, kad jis gruodžio 8 d. galėtų susijungti su TKS.

Europos kosmoso agentūros astronautas Luca Parmitanas suims erdvėlaivį nuotoliniu manipuliatoriumi, o paskui pagal komandą iš Skrydžio valdymo centrą erdvėlaivis bus prijungtas prie modulio „Harmony“ šliuzo.

Kaip informavo portalas „Space.com“, „Dragon“ nugabens į TKS 2,5 tonos krovinių, tarp jų – 998 kilogramus krovinių, skirtų 38 moksliniams eksperimentams, taip pat „robotų viešbutį“ – platformą, kuri bus pritvirtinta prie išorinio TKS paviršiaus. Ten bus laikomos robotizuotos sistemos tuo metu, kai astronautai jų nenaudoja. Erdvėlaivis bus sujungtas su TKS iki sausio pradžios, o paskui jis grįš į Žemę.

Šis „Dragon“ skrydis į TKS – jau 19-asis pagal NASA realizuojamą komercinio krovinių gabenimo į TKS programą. Skrydžiui panaudota kapsulė, kuri jau du sykius – 2014 ir 2017 metais – „lankėsi“ Tarptautinėje kosminėje stotyje.

Šiuo metu Tarptautinėje kosminėje stotyje dirba rusai Aleksandras Skvorcovas ir Olegas Skripočka, amerikiečiai Andrew Morganas, Christina Koch ir Jessica Meir, taip pat Europos kosmoso agentūros astronautas italas L. Parmitanas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Chm: "Nešančioji raketa iš kosmodromo Kanaveralo kyšulyje (Floridos valstija) startavo 12 valandą 29 minutės JAV rytų pakrantės laiku (19 valandą 29 minutės Lietuvos laiku)" - dar nenukrito? O už CO2 ar susimokėjo? - vienas toks pakilimas lygus visos žemės visų automobilių išskiriamam CO2 per metus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS