G-20 finansų ministrų susitikimas baigėsi be bendro pareiškimo | KaunoDiena.lt

G-20 FINANSŲ MINISTRŲ SUSITIKIMAS BAIGĖSI BE BENDRO PAREIŠKIMO

  • 0

Pirmasis šiais metais Didžiojo dvidešimtuko (G-20) grupės finansų ministrų susitikimas ketvirtadienį baigėsi be bendro pareiškimo, išsiskyrus narių nuomonėms dėl pasaulyje tebesitęsiančių geopolitinių konfliktų, nurodė susitikimo šeimininkė Brazilija.

„Neįmanoma [priimti] galutinio pareiškimo“, – San Paule surengtoje spaudos konferencijoje sakė brazilų finansų ministras Fernando Haddadas (Fernandu Adadas), baigiantis dvi dienas trukusiam susitikimui, kurį temdė nesutarimai dėl karų Ukrainoje ir Gazos Ruože.

„Kaip įprasta, aklavietėje atsidūrėme dėl besitęsiančių konfliktų“, – sakė F. Haddadas, tiesiogiai nepaminėdamas Rusijos invazijos į Ukrainą ar Izraelio karinės kampanijos prieš palestiniečių islamistų kovotojų grupuotę „Hamas“ Gazos Ruože.

Pasak jo, Brazilija vylėsi, kad opesni geopolitiniai klausimai bus aptarti išskirtinai G-20 šalių užsienio reikalų ministrų, per praėjusią savaitę Rio de Žaneire surengtą susitikimą, kuriame taip pat kilo didelių nesutarimų ir nepavyko parengti bendro pareiškimo.

F. Haddado teigimu, finansiniais klausimais grupė, atstovaujanti 80 proc. pasaulio ekonomikos, yra vieninga.

„Tačiau kadangi praėjusią savaitę Rio de Žaneire vykusiame susitikime nepavyko priimti bendro pareiškimo, tai trukdė pasiekti konsensusą“, nors Brazilija tikėjosi, kad tai bus tik ekonominei politikai aptarti skirtas susitikimas, sakė jis.

Susiskaldymas

Vokietijos finansų ministras Christianas Lindneris (Kristianas Lindneris) anksčiau teigė, jog jo šalis planuoja reikalauti, kad bet kokiame galutiniame pareiškime būtų kalbama apie dvejus metus trunkantį Rusijos karą Ukrainoje.

Kaip įprasta, aklavietėje atsidūrėme dėl besitęsiančių konfliktų.

Maskvos invazija į kaimyninę šalį suskaldė G-20 nares. Vakarų šalys smerkia invaziją ir teikia karinę bei finansinę pagalbą Kyjivui. Tuo tarpu Rusija, kuri taip pat yra G-20 narė, užsitikrino kitų besivystančios ekonomikos šalių, tokių kaip Brazilija, Kinija ir Indija, paramą.

Grupė taip pat yra susiskaldžiusi dėl Izraelio vykdomo puolimo Gazos Ruože: Jungtinės Valstijos ir Vakarų sąjungininkės vengia smerkti žydų valstybę, nors ne Vakarų šalys vis dažniau reiškia pasipiktinimą dėl ten kilusios humanitarinės krizės.

„Kai vyksta karas Ukrainoje, „Hamas“ terorizmas ir [susiklostė sunki] humanitarinė padėtis Gazos Ruože, G-20 susitikimas negali vykti įprasta tvarka“, – žurnalistams sakė Ch. Lindneris.

„Nepritariame šių klausimų vengimui. Net jei esame centrinių bankų [valdytojai] ir finansų ministrai, mes atstovaujame savo šalių vertybėms ir privalome ginti tarptautinę taisyklėmis grindžiamą tvarką“, – pridūrė jis.

Gairės: g-20, finansų ministrų susitikimas, Brazilija, karas Ukrainoje, Gazos Ruožo karas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS