Gegužės 1-oji Europoje: miestuose vyko mitingai ir protestai | KaunoDiena.lt

GEGUŽĖS 1-OJI EUROPOJE: MIESTUOSE VYKO MITINGAI IR PROTESTAI

  • 1

Sekmadienį Europos miestuose gyventojai ir profesinės sąjungos surengė Gegužės 1-osios eitynes, kad pasiųstų protesto žinučių savo vyriausybėms, ypač Prancūzijoje, kur darbuotojams pagerbti tradiciškai skirta švente buvo pasinaudota pasisakyti prieš neseniai naujai kadencijai perrinktą prezidentą Emmanuelį Macroną (Emanuelį Makroną).

Italijoje po dvejus pandeminius metus vyravusios ramybės Romoje buvo surengtas didžiulis koncertas po atviru dangumi, o šalies miestuose vyko mitingai ir protestai. Be darbo, pagrindinė tema buvo taika, skambėjo raginimai nutraukti Rusijos karą Ukrainoje.

Trys pagrindinės Italijos profesinės sąjungos savo pagrindinį mitingą buvo sutelkusios Asyžiaus mieste, kuris yra dažna protestų už taiką vieta. Šių metų šūkis buvo „Dirbti dėl taikos“.

„Tai yra gegužės 1-oji – socialinio ir pilietinio įsipareigojimo diena už taiką ir darbą“, – sakė Italijos profesinės sąjungos CISL vadovė Daniela Fumarola.

Protestai planuoti visoje Europoje, įskaitant Slovakiją ir Čekiją, kur studentai ir kiti asmenys planavo susirinkti palaikyti Ukrainą, nes komunistai, anarchistai ir prieš Europos Sąjungą nusiteikusios grupės rengė savo mitingus.

Prancūzijoje Gegužės 1-osios mitingais siekiama parodyti E. Macronui, su kokia opozicija jis gali susidurti per antrąją penkerių metų kadenciją ir prieš birželį vyksiančius parlamento rinkimus. Opozicinės partijos, ypač kraštutiniai kairieji ir kraštutiniai dešinieji, siekia sumažinti jo vyriausybės daugumą.

Kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen (Marin Le Pen) pirmą kartą nedalyvavo savo partijos tradicinėje vainikų padėjimo prie Žanos D'Ark paminklo ceremonijoje. Ją pakeitė laikinasis jos partijos pirmininkas. M. Le Pen prezidento rinkimų antrajame ture pralaimėjo E. Macronui ir planuoja vadovauti rinkimų kampanijai, kad išsaugotų savo vietą šalies parlamente.

„Atvykau pasakyti prancūzams, kad balsavimas nesibaigė. Laukia trečiasis turas – įstatymų parlamento rinkimai, - sakė Jordanas Bardella (Žordanas Bardela). – Ir būtų neįtikėtina palikti visą valdžią E. Macronui.“

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

onute

TIKRAI LAIMĖJO LE PEN VISI MATĖ AMERIKONU AFERA PRIEŠ TRAMPA TAS PATS IR PRANCUZIJOJE ĮVYKO

SUSIJUSIOS NAUJIENOS