Graikija atmeta EP rezoliuciją, kurioje smerkiama priešiška žiniasklaidos aplinka šalyje | KaunoDiena.lt

GRAIKIJA ATMETA EP REZOLIUCIJĄ, KURIOJE SMERKIAMA PRIEŠIŠKA ŽINIASKLAIDOS APLINKA ŠALYJE

  • 2

Graikija ketvirtadienį kaip šmeižtą atmetė Europos Parlamento (EP) rezoliuciją, kurioje smerkiama priešiška žiniasklaidos aplinka šalyje, pasak institucijos, kelianti rimtą grėsmę Europos Sąjungos vertybėms.

Parlamentas teigė, kad antradienį priimtoje rezoliucijoje pažymima priešiška aplinka žiniasklaidos ir žurnalistų atžvilgiu, šnipinėjimo programinės įrangos naudojimas, korupcija ir policijos jėgos naudojimas. Priduriama, kad Europos Komisija turėtų atitinkamai įvertinti būsimą bloko lėšų skyrimą.

„Graikija yra šmeižiama, – žurnalistams sakė vyriausybės atstovas Pavlas Marinakis (Pavlos Marinakis). – Siekiama sumažinti pastarųjų metų Graikijos sėkmės prestižą.“

Rezoliucijoje išreiškiamas didelis susirūpinimas dėl, kaip teigiama, labai didelių grėsmių demokratijai, teisinei valstybei ir pagrindinėms teisėms šalyje.

P. Marinakis pavadino šį žingsnį politine gudrybe, nukreipta prieš centro dešiniųjų daugiatautę Europos liaudies partiją prieš birželį vyksiančius EP rinkimus.

Rezoliucijoje teigiama, kad žurnalistai Graikijoje susiduria su fiziniais grasinimais ir žodinėmis atakomis, įskaitant aukšto rango politikų išpuolius, ir piktnaudžiavimo bylomis.

Joje nurodoma, kad trūksta pažangos tiriant 2021-ųjų balandį įvykdytą Graikijos kriminalinės žurnalistikos atstovo Giorgo Karaivazo (Giorgos Karaivazo) nužudymą.

Lapkritį žiniasklaidos priežiūros organizacija „Reporteriai be sienų“ pareiškė, kad Graikija veiksmingai sabotuoja tyrimą dėl telefoninių pokalbių pasiklausymo skandalo, į kurį įsitraukė paties ministro pirmininko biuras.

„Tyrimas visiškai sustojo, o Graikijos institucijos, atrodo, yra pasiryžusios neleisti jam progresuoti“, – sakoma pranešime.

2022 metais paaiškėjo, kad daug ministrų ir kitų pareigūnų buvo stebimi valstybinės žvalgybos, kurią prižiūri premjero biuras.

Lapkritį žiniasklaida, įskaitant Prancūzijos internetinį laikraštį „Mediapart“, Vokietijos žurnalą „Der Spiegel“ ir Graikijos interneto svetainę „Reporters United“, pranešė, kad prieš mažiausiai 11 žmonių, įskaitant valstybinės žvalgybos agentūros EYP prokurorą ir Graikijos policijos vadovą, taip pat buvo nukreipta kenkėjiška programa „Predator“.

EP rezoliucijoje taip pat atkreiptas dėmesys į pernelyg dažną policijos pareigūnų jėgos naudojimą, nurodant, kad vėliau sekantys tyrimai ir teismo sprendimai yra nepakankamai kokybiški, įtariamą korupciją, teismo procesų trukmę ir galimus interesų konfliktus, įskaitant organizuoto nusikalstamumo infiltravimąsi į policijos gretas.

Europarlamentarai teigė įtariantys politinio nešališkumo trūkumą atliekant parlamentinį tyrimą dėl 2023-iųjų vasarį įvykusios didžiausios visų laikų traukinio katastrofos Graikijoje, per kurią žuvo 57 žmonės.

Jų teigimu, buvo netinkamai elgiamasi su migrantais, sistemingai persekiojami žmogaus teisių gynėjai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

As

ES vertybes ? Net juokas sueme

o kaip

visije europoje ziniasklaida ? kitokia ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS