Graikija imasi veiksmų: uždarys tris didžiausias migrantų stovyklas | KaunoDiena.lt

GRAIKIJA IMASI VEIKSMŲ: UŽDARYS TRIS DIDŽIAUSIAS MIGRANTŲ STOVYKLAS

Graikija uždarys tris didžiausias migrantų stovyklas netoli Turkijos esančiose salose ir pakeis jas naujais kompleksais, kuriuose tilps daugiau žmonių.

„Šiame etape mūsų prioritetas yra atkimšti salas“, – spaudos konferencijoje sakė vyriausybės specialusis migracijos koordinatorius Alkiviadis Stefanis.

Trijose uždaromose stovyklose Lesbo, Chijo ir Samo salose šiuo metu klaikiomis sąlygomis gyvena apie 27 tūkst. žmonių. Stovyklos yra pritaikytos vos 4,5 tūkst. žmonių, o dėl perpildymo Graikiją ne kartą kritikavo žmogaus teisių aktyvistai ir Europos Taryba.

Graikijos vyriausybė tvirtino pakeisianti stovyklas naujais uždarais kompleksais, skirtais migrantų tapatybės nustatymui, perkėlimui ir deportacijai, kuriuose tilps po 5 tūkst. žmonių.

A. Stefanio teigimu, mažesnės stovyklos Lero ir Koso salose taip pat bus perdarytos pagal panašų modelį.

Toliau taip tęstis negali. Europa tokias šalis, kaip Graikiją, laiko patogia stovėjimo aikštele migrantams ir pabėgėliams. Ar tai europietiškas solidarumas? Ne!

Pareigūnų teigimu, nuo šiol migrantai negalės laisvai įeiti ir išeiti iš stovyklos. Prieglobsčio prašytojai turės būti kompleksuose, kol jiems bus suteiktas pabėgėlio statusas ir jie bus perkelti į žemyninę Graikiją, arba kol jų prašymas bus atmestas ir jie bus deportuojami atgal į Turkiją.

Iki 2020-ųjų pradžios Graikijos vyriausybė žadėjo į žemyninę šalies dalį perkelti 20 tūkst. prieglobsčio prašytojų.

Liepą į valdžią atėję konservatoriai jau priėmė įstatymus, kuriais griežtinami reikalavimai migrantams. Vyriausybė taip pat pažadėjo dislokuoti papildomas pasieniečių pajėgas.

Pasak A. Stefanio, taip pat bus priimti nauji reikalavimai migrantams padedančioms nevyriausybinėms organizacijoms (NVO).

„Tik tos NVO, kurios atitinka reikalavimus, galės ir toliau veikti šalyje“, – A. Stefanis, taip pat einantis gynybos viceministro pareigas.

Antradienį Graikijos premjeras Kyriakas Mitsotakis apkaltino ES Bendrijos išorės sienų valstybes laikant patogiomis „stovėjimo aikštelėmis“ pabėgėliams.

„Toliau taip tęstis negali. Europa tokias šalis, kaip Graikiją, laiko patogia stovėjimo aikštele migrantams ir pabėgėliams. Ar tai europietiškas solidarumas? Ne!“, – Vokietijos laikraščiui „Handelsblatt“ sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

grazinkit

atgal valkatas ir nebus bedu,turkai zino ka daro ,bumt sirijoje ir plaukia muslimu bangos dzihado i europa ,uzkariaut europos ,greit bus sudie krikscionybe ,sveikas atvykes Alahe !

Anonimas

Štai ką atneša tie išskėstomis rankomis laukiami migrantai.... Kalnai šiukšlių ...

...

Oi - negi Lietuva pasižadėjo visus tuos 'migrantus' (ISIS 5 koloną) pas save priimt? :/
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS