Grenlandijos premjerė spruko atostogų: vyksta tyrimas dėl lėšų grobstymo | KaunoDiena.lt

GRENLANDIJOS PREMJERĖ SPRUKO ATOSTOGŲ: VYKSTA TYRIMAS DĖL LĖŠŲ GROBSTYMO

  • 0

Grenlandijos premjerė Aleqa Hammond (Aleka Hamond) pasiprašė atostogų, kol vyksta tyrimas dėl jos įtariamo netinkamo viešųjų lėšų panaudojimo, antradienį pranešė dienraštis „Sermitsiaq“.

„Šis prašymas bus svarstomas (parlamente), kai Aleqa Hammond baigs savo įžanginę kalbą“, – laikraščiui sakė Grenlandijos parlamento pirmininkas Larsas Emilis Johansenas.

Grenlandija turi plačią autonomiją, o buvusi jos metropolija Danija kontroliuoja tik šios salos užsienio ir gynybos politiką.

Penktadienį paskelbtoje parlamento audito komiteto ataskaitoje nurodoma, kad A.Hammond valstybės iždo lėtomis apmokėjo 106 363 Danijos kronas (49,3 tūkst. litų) kainavusius lėktuvo bilietus ir savo šeimos narių apgyvendinimą viešbutyje.

Socialdemokratė lyderė tuos pinigus grąžino tik šį mėnesį, nors nuo praeitų metų balandžio kelis kartus buvo perspėta tai padaryti.

Jos pirmtakas Kuupikas Kleistas (Kupikas Kleistas), separatistinės partijos „Inuit Ataqatigiit“ vadovas, paskelbė pasitrauksiantis iš savo partijos, prisipažinęs, kad savo reikmėms išleido 25 034 kronas (116 tūkst. litų).

2010 metais A.Hammond pati kaltino K.Kleistą korupcija ir piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi saviškių naudai, kai gamtinių išteklių paieškos teisės buvo suteiktos vienai privačiai bendrovei, turinčiai ryšių su vyriausybės ministrų šeimų nariais.

A.Hammond triuškinamai laimėjo Grenlandijos rinkimus 2013 metų kovą, žadėdama didinti šios didžiulės Arkties teritorijos, turinčios tik 57 tūkst. gyventojų, autonomiją.

Pagal autonomijos susitarimą Danija kasmet sumoka Grenlandijai apie 3,2 mlrd. kronų (1,48 mlrd. litų) subsidijų, tačiau turi teisę visiškai kontroliuoti jos gamtinius išteklius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS