H. Haluščenka: Rusija neturi „raudonų linijų“ dėl išpuolių prieš atominę elektrinę | KaunoDiena.lt

H. HALUŠČENKA: RUSIJA NETURI „RAUDONŲ LINIJŲ“ DĖL IŠPUOLIŲ PRIEŠ ATOMINĘ ELEKTRINĘ

  • 0

Po katastrofiškos užtvankos griūties Pietų Ukrainoje Kyjivas susirūpino, kad Rusija gali surengti išpuolį prieš Zaporižios atominę elektrinę, siekdama sukelti paniką ir numalšinti ukrainiečių veiksmus fronte, pirmadienį sakė Ukrainos energetikos ministras.

Hermanas Haluščenka teigė, kad Rusijos kontroliuojamos Kachovkos užtvankos sugriovimas Chersono srityje įrodė, jog Maskvai nėra jokių „raudonų linijų“. Jis sakė, kad tai pateisina pastarosiomis savaitėmis Ukrainos vadovybės reiškiamą nerimą dėl galimo Rusijos sumanymo atakuoti atominę elektrinę ir apkaltinti tuo ukrainiečius.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, remdamasis žvalgybos pranešimais, praėjusią savaitę teigė, kad Rusijos kariai, siekdami imituoti išpuolį, ant kelių elektrinės blokų padėjo daiktus, panašius į sprogmenis. Dronų ir palydovų nuotraukose, kurias gavo naujienų agentūra AP, matyti kažkokie balti objektai ant elektrinės ketvirtojo bloko stogo, tačiau Ukrainos vadovai iki šiol negalėjo pateikti daugiau įrodymų.

Rusija kaltina Ukrainą Kachovkos užtvankos apšaudymu, o Kyjivas kaltina Maskvą susprogdinus užtvanką. Jos griūtis gegužės pabaigoje sukėlė humanitarinę krizę ir padarė didelę ekologinę žalą. Agentūros AP tyrimas parodė, kad Maskva turėjo priemonių ir motyvų įvykdyti išpuolį.

H. Haluščenka sakė, kad jis ir V. Zelenskis dar 2022 metų spalį išreiškė nerimą, kad rusai gali padėti minų ir susprogdinti Kachovkos užtvanką.

2022 metų kovą, pirmosiomis karo Ukrainoje savaitėmis, Rusija užgrobė Zaporižios atominę elektrinę, todėl susirūpinta, kad gali įvykti branduolinė avarija. Per pastaruosius metus Rusija ir Ukraina ne kartą kaltino viena kitą elektrinės apšaudymu.

Ukrainos karinė žvalgyba, nepateikdama įrodymų, jau keletą savaičių tvirtina, kad Rusija planuoja plataus masto provokaciją šalies pietryčiuose esančioje didžiausioje Europos atominėje elektrinėje.

Ukrainos karinės žvalgybos ataskaitose teigiama, kad Rusija padėjo minų ant atominės elektrinės stogo, o techninėse ir mašinų patalpose – nuotoliniu būdu valdomų ir įprastų prieštankinių minų.

AP kalbinti vaizdų ekspertai negalėjo nustatyti, kokie objektai matyti ant stogo.

Palydovinių vaizdų ekspertas Jeffrey'is Lewisas (Džefris Liuisas) iš Midlberio tarptautinių studijų instituto teigė, kad objektai tikriausiai buvo padėti ant bloko turbinų patalpos stogo, ir, jei paaiškėtų, kad tai bomba, mažai tikėtina, kad ji sprogusi padarytų didelę žalą reaktoriui.

Rusai, esą saugumo sumetimais, Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) pareigūnams suteikė tik ribotą prieigą. Agentūros vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) neseniai sakė, kad TATENA pagaliau gavo galimybę patekti į didesnę elektrinės teritorijos dalį, įskaitant aušinimo rezervuarą ir kuro saugyklas.

Ukrainiečiai teigė, kad šias teritorijos vietas užminavo rusai, tačiau TATENA nustatė, kad taip nebuvo, sakė R. Grossi. Agentūrai dar nebuvo suteikta galimybė apžiūrėti elektrinės stogą.

H. Haluščenka pažymėjo, kad TATENA atstovai negalėjo patekti į visą objektą. „Taigi rusai leido... pamatyti tik tai, ką jie norėjo, kad [būtų] pamatyta, ir tai yra problema“, – sakė jis.

Gairės: Hermanas Haluščenka, karas Ukrainoje, Kachovkos užtvanka
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS