„Hamas“ neigia pažangą derybose dėl paliaubų Gazos kare | KaunoDiena.lt

„HAMAS“ NEIGIA PAŽANGĄ DERYBOSE DĖL PALIAUBŲ GAZOS KARE

Radikalus islamistinis judėjimas „Hamas“ slopina viltis dėl greitų paliaubų Gazos kare. Per pastarąjį netiesioginių derybų ratą Kaire, kuriame dalyvavo ir Izraelio, Kataro bei JAV delegacijos, pažangos nepasiekta, pirmadienį agentūrai „Reuters“ pareiškė palestiniečių organizacijos atstovas.

Prieš tai Egipto TV kanalas „Al-QKahera News“ pranešė, kad derybos pasistūmėjo į priekį. Visos dalyvaujančios šalys susitarė dėl principinių punktų, pranešė stotis, remdamasi aukštu Egipto atstovu. Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas Izraelio armijos radijui sakė, kad jau pusmetį trunkančiame kare derybininkai dar niekad nebuvo taip arti naujo susitarimo nuo paliaubų lapkritį.

„Hamas“, be kita ko, reikalauja nutraukti karą iš visiškai išvesti Izraelio dalinius iš Gazos Ruožo. Izraelis šiuos reikalavimus iki šiol atmetė ir reikalauja, kad „Hamas“ paleistų įkaitus. Izraelis nori visam laikui sunaikinti grupuotę.

„Izraelis pasirengęs tęsti karą“, - sakė I. Katzas po to, kai ministras pirmininkas Benyaminas Netanyahu sekmadienį patvirtino, kad šalis, nepaisant didėjančio tarptautinio spaudimo, nenusileis „kraštutiniams“ grupuotės „Hamas“ reikalavimams.

Izraeliui svarbiausia dabar susigrąžinti visus likusius įkaitus. Gazos Ruože vis dar yra per 100 pagrobtųjų.

„Al-Qahera“ po naujausio derybų rato pranešė, kad Kataro ir „Hamas“ delegacijos išvyko iš Kairo ir turėtų grįžti „per dvi dienas, jog užbaigtų susitarimo sąlygas“. Tuo metu JAV ir Izraelio delegacijos Egipto sostinę turėtų palikti „ateinančiomis valandomis“. Televizijos stotis pridūrė, kad artimiausias 48 valandas konsultacijos turėtų tęstis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS