Holokaustą išgyvenęs istorikas: Vokietija turi priešintis neapykantai | KaunoDiena.lt

HOLOKAUSTĄ IŠGYVENĘS ISTORIKAS: VOKIETIJA TURI PRIEŠINTIS NEAPYKANTAI

Vokietijos pareiga yra priešintis nacionalizmui ir neapykantai prieš užsieniečius, ketvirtadienį Vokietijos parlamentarams sakė Holokaustą išgyvenęs istorikas Saulas Friedlaenderis.

Istorikas kalbėjo per minėjimo ceremoniją, skirtą pagerbti ir atminti nacių persekiotus, įkalintus ir kankintus žmones.

„Visi viliamės, kad turite moralinio ryžto toliau kovoti už toleranciją ir integraciją, žmogiškumą ir laisvę, trumpai tariant, už tikrą demokratiją“, - Bundestage kalbėdamas sakė 86 metų S. Friedlaenderis.

Ceremonija buvo skirta paminėti 74-ąsias Aušvico koncentracijos stovyklos nacių okupuotoje Lenkijoje išlaisvinimo metines. 1945 metais nacių valdytą stovyklą išlaisvino Sovietų Sąjungos Raudonoji armija.

Istorikas Holokaustą išgyveno mokydamasis Paryžiuje, tačiau jo tėvai mirė Aušvice. S. Friedlaenderio tėvas sirgo, kai buvo atvežtas į nacių mirties stovyklą, ir tikėtina, kad atvykimo dieną jis buvo nužudytas dujų kameroje. Jo motina galėjo išgyventi apie tris mėnesius, dirbdama kaip vergė. Naciai nužudė apytikriai 6 mln. žydų, šimtus tūkstančių sintų ir romų.

„Dažnai klausiu savęs, ar mano tėvai buvo kartu tas tris pragariškos kelionės dienas. Ir jei buvo, ką jie vienas kitam sakė? Ir ką jie galvojo? Ar jie žinojo, kas jų laukia“, - sakė S. Friedlaenderis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

aha

o kiek lietuviu zydu deka 'ilsisi ' sibiro platybese, Karas viska nuraso ,nes tam jis ir yra,bet po karo zmoniu 'zudimai' ,tremimai visai kas kita,tai baisu ,ir dar o kiek Zydu su ginklu rankose kariavo uz vokiecius ar rusus,kodel niekas nekalba ,idomu butu suzinot 'kariavusiu' skaiciu ir zuvusiu su ginklu rankose, o gal jie nekariavo ……?

...

KOL Lietuva buvo nepriklausoma, čia JOKIŲ žydų pogromų nebuvo; kai žydai čia prisikvietė rusus, jų priedangoj ėmė šią 'teritoriją' nuo lietuvių atlaisvint... tuo labiau negalima apie Lietuvos kaltę kalbėt kai ją kiti okupantai užėmė.

Prasom

Placiau apie Holokausta Lietuvoje,kur lietuviu bataljonai iszude kone visus cia gyvenusius zydus,bene 220 000 gyvasciu.Pasizymejo visa laikinoji Ambrazeviciaus-Brazaicio vyriausybe,kur ukio ministru buvo Vytautas Landzbergis/dabartinio patriarcho tevas/. Tai nedaro garbes nei Lietuvos praeiciai,nei dabarciai,nei ateiciai.Tamsi deme ir panieka sklando po visa pasauli,o iszudytuju palaikai trunija simtuose zydu zudyniu vietu Lietuvoje.....kur nestovi nei paminklai,nei uzdegamos zvakutes.Tamsa ir melas siame areale,matyt geriausias ginklas nuo TIESOS....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS