Į Gazos Ruožą per Kerem Šalomo perėją įvažiavo pirmasis humanitarinės pagalbos konvojus | KaunoDiena.lt

Į GAZOS RUOŽĄ PER KEREM ŠALOMO PERĖJĄ ĮVAŽIAVO PIRMASIS HUMANITARINĖS PAGALBOS KONVOJUS

  • 0

Į Gazos Ruožą per Kerem Šalomo sienos perėją sekmadienį įvažiavo humanitarinės pagalbos konvojus.

Tai pirmasis pagalbą gabenantis sunkvežimis, įvažiavęs nuo tada, kai Izraelis davė laikiną leidimą, pranešė Egipto Raudonojo Pusmėnulio pareigūnas.

Iš viso „šiandien įvažiavo 79 sunkvežimiai“, sakė pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, nes nebuvo įgaliotas kalbėtis su žiniasklaida.

Penktadienį Izraelis leido laikinai tiekti Gazos Ruožui labai reikalingą pagalbą per Kerem Šalomo perėją.

Po daugiau nei du mėnesius trunkančio karo Gazos Ruože susiklostė sunkios humanitarinės sąlygos, tačiau iki šiol visa į teritoriją įvežama pagalba turėjo būti gabenama per Rafos pasienio perėją su Egiptu.

Prie Gazos Ruožo sienos su Izraeliu esančioje Kerem Šalomo perėjoje neseniai buvo pradėta tikrinti į palestiniečių teritoriją gabenamos pagalbos siuntas, tačiau sunkvežimiai vis tiek turėjo vykti į Rafą, kad galėtų įvažiuoti į anklavą.

Už palestiniečių civilių reikalus atsakingas Izraelio gynybos ministerijos padalinys COGAT sekmadienį pranešė, kad „nuo šiandien, t. y. gruodžio 17 dienos, po patikros Jungtinių Tautų pagalbos sunkvežimiai galės vykti tiesiai į Gazos Ruožą per Kerem Šalomą“.

Prieš Izraelio ir „Hamas“ karą per Kerem Šalomo pasienio punktą, jungiantį Izraelį su Gazos Ruožu, į apgultą teritoriją patekdavo 60 proc. prekių.

Spalio 7 dieną „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš pietų Izraelį. Pasak žydų pareigūnų, per išpuolius žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir įkaitais paimta apie 250 žmonių.

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad nuo spalio 7-osios per Izraelio karinę operaciją palestiniečių anklave žuvo daugiau kaip 18 800 žmonių, daugiausiai moterų ir vaikų, o didžioji dalis teritorijos virto griuvėsiais.

Jungtinių Tautų skaičiavimais, dėl karo buvo perkelta 1,9 mln. teritorijos gyventojų, o pagalbos grupės baiminasi, kad apsiaustos teritorijos gyventojus netrukus įveiks ligos ir badas.

Telekomunikacijų bendrovė: Gazos Ruože iš dalies atkurtas mobilusis ryšys ir internetas

Pagrindinė Gazos Ruožo telekomunikacijų bendrovė sekmadienį pranešė, kad po paskutinio paslaugų teikimo sutrikimo iš dalies atkurtas mobilusis ryšys ir internetas pietinėje ir centrinėje apgultos teritorijos dalyje.

„Norėtume pranešti, kad palaipsniui atkuriamos telekomunikacijų paslaugos (...) po daugybės bandymų pastarosiomis dienomis mūsų komandoms pavyko pasiekti ir suremontuoti pagrindinę pažeistą vietą“, – pranešė „PalTel“, nurodžiusi, kad ryšys nutrūko ketvirtadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS