Ilgiausiai kada nors pasaulyje gyvenusi moteris išlieka prancūzė J. Calment | KaunoDiena.lt

ILGIAUSIAI KADA NORS PASAULYJE GYVENUSI MOTERIS IŠLIEKA PRANCŪZĖ J. CALMENT

Prancūzė Jeanne Calment (Žan Kalman), kuri mirė prieš du dešimtmečius būdama 122 metų, turėtų ir toliau būti laikoma seniausiu kada nors gyvenusiu žmogumi, pirmadienį pranešė tyrėjai, atmesdami kaltinimus dėl galimo jos dokumentų suklastojimo.

Gerontologai Jeanas-Marie Robine'as (Žanas Mari Robenas) ir Michelis Allardas (Mišelis Alaras) – dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyję paskelbę senolę seniausiu žmogumi pasaulyje – pranešė, jog pakartotinė senų ir naujų duomenų peržiūra patvirtino, kad moteris „išlieka seniausiu pasaulio žmogumi, turinčių tai patvirtinančių patikimų dokumentų“.

„Neseniai užsienio žiniasklaidoje dėmesio sulaukė pareiškimas, esą Calment ir Billot šeimos sugalvojo būdą kaip išvengti mokesčių, suklastojant motinos ir dukters tapatybės dokumentus“, – rašoma J.-M. Robine'o, M. Allardo ir dar dviejų tyrėjų straipsnyje leidinyje „The Journals of Gerontology“.

„Čia mes pateikiame nuorodas į originalius dokumentus, kuriais pagrįstas pripažinimas, o taip pat papildomus dokumentus, paneigiančius sąmokslo teoriją ir įrodančius, kodėl tokie kaltinimai yra pagrįsti netiksliais faktais“, – rašoma straipsnyje.

J. Calment mirė 1997 metais ir iki šiol laikoma ilgiausiai kada nors pasaulyje gyvenusiu žmogumi.

Moteris mėgdavo juokauti, kad Dievas ją bus pamiršęs.

Praėjusį gruodį rusų mokslininkai paskelbė pranešimą, esą J. Calment mirė 1934 metais, ir tada jos duktė Yvonne (Ivon) pasisavino motinos tapatybę, kad išvengtų turto paveldėjimo mokesčio.

Pasak jų, 1997 metais mirusi moteris buvo Yvonne (Ivon), o ne jos motina, ir jai tada iš tiesų buvo tik 99 metai.

Rusijos mokslininkai savo teorijai pagrįsti pateikė J. Calment biografiją, nuotraukas, liudininkų parodymus ir archyvinius dokumentus, rastus Pietų Prancūzijoje, Arlyje, kur moteris gyveno.

Susitikimai su V. Van Goghu

Naujajame straipsnyje prancūzų mokslininkai tvirtina, kad J. Calment tapatybės niekas „nepasiglemžė“, sakoma Prancūzijos Prancūzijos nacionalinio sveikatos ir medicinos tyrimų instituto (INSERM), kur dirba J.- M. Robine'as, pareiškime.

Naujojo straipsnio autoriai sako, kad atlikę originalių dokumentų, pagal kuriuos buvo patvirtinta J. Calment tapatybė, ir naujai surastų dokumentų kryžminį patikrinimą, jie priėjo išvados, jog „nei mokesčių vengimo, nei Jeanne'os Calment tapatybės suklastojimo nebuvo“.

Pasinaudodami matematiniu modeliavimu mokslininkai atmetė ir rusų kolegų argumentą, esą žmogus tiek negali gyventi.

Iš 10 milijonų šimtamečių vienas teoriškai gali išgyventi iki 123, tvirtino jie. Nors „tokia tikimybė, žinoma, yra maža, bet toli gražu negalima sakyti, kad ponios Calment atvejis yra statistiškai neįmanomas“, rašoma naujame straipsnyje.

„Visi rasti dokumentai prieštarauja rusų tezei“, – nurodė  J.- M. Robine'as naujienų agentūrai AFP.

Tačiau INSERM pabrėžė, kad negali „palaikyti prašymų ekshumuoti“ kūną, kuriam po mirties nebuvo atlikta autopsija.

J. Calment tapo didžiausia Prancūzijos Arlio miestelio turistinė įžymybė po Vincento Van Gogho (Vinsento van Gogo), 1888 metasi praleidusio miestelyje vienus metus.

Moteris pasakojo, kad sutikdavo „bjaurų kaip nuodėmė“ menininką, kai šis ateidavo į jos dėdės parduotuvę nusipirkti dažų, prisimindavo jo „siaubingą charakterį“.

J.Calment taip pat pasakodavo apie savo meilę šokoladui ir portveinui, neslėpė, kad būdama stipresnės sveikatos retkarčiais leisdavo sau surūkyti cigaretę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS