Iranas smerkia „politinę“ Nobelio taikos premiją | KaunoDiena.lt

IRANAS SMERKIA „POLITINĘ“ NOBELIO TAIKOS PREMIJĄ

  • 4

Iranas penktadienį pasmerkė Nobelio komiteto sprendimą Nobelio taikos premiją skirti kalinamai teisių gynėjai Narges Mohammadi (Narges Mohamadi), kurį pavadino šališku ir politiniu.

„Atkreipiame dėmesį, kad Nobelio taikos komitetas taikos premiją skyrė asmeniui, kuris buvo nuteistas už daugkartinius įstatymų pažeidimus ir nusikalstamas veikas“, – sakoma užsienio reikalų ministerijos atstovo spaudai Nassero Kanani (Nasero Kananio) paskelbtame pareiškime.

„Mes smerkiame šį šališką ir politinį žingsnį“, – pabrėžiama pareiškime.

Nobelio taikos komitetas taikos premiją skyrė asmeniui, kuris buvo nuteistas už daugkartinius įstatymų pažeidimus ir nusikalstamas veikas.

Norvegijos Nobelio komitetas anksčiau penktadienį paskelbė, kad šių metų Nobelio taikos premija atiteko N. Mohammadi už jos „kovą prieš moterų priespaudą Irane ir kovą už žmogaus teises ir laisvę visiems“.

Komiteto pranešime sakoma, kad 51 metų N. Mohammadi, kuri šiuo metu yra kalinama, „drąsi kova už saviraiškos laisvę ir teisę į nepriklausomybę pareikalavo didžiulių asmeninių nuostolių“.

„Iš viso Irano režimas ją buvo sulaikęs 13 kartų, penkis kartus nuteisė ir iš viso skyrė 31 metus kalėjimo ir 154 kirčius rykšte“, – priduriama jame.

„Šių metų taikos premija taip pat įvertinta šimtai tūkstančių žmonių, kurie praėjusiais metais dalyvavo demonstracijose prieš Irano teokratinio režimo vykdomą moterų diskriminacijos ir priespaudos politiką. Demonstrantų pasirinktas šūkis – „Moteris – gyvenimas – laisvė“ – tinkamai išreiškia N. Mohammadi atsidavimą ir darbą“, – pabrėžiama pareiškime.

Jame atkreipiamas dėmesys į Irane pernai vykusias beprecedentes demonstracijas po jaunos kurdų kilmės iranietės Mahsos Amini, kuri vadinamosios moralės policijos buvo suimta už tai, kad, kaip teigiama, pažeidė griežtas moterų aprangos taisykles, mirties.

Norvegijos Nobelio komitetas pabrėžė, kad N. Mohammadi kovoja prieš sistemingą moterų diskriminaciją ir priespaudą, remia moterų kovą už teisę gyventi visavertį ir orų gyvenimą.

„Ši kova visame Irane sulaukė persekiojimo, įkalinimo, kankinimų ir net mirties“, – sakoma pranešime.

„Ji kovoja už saviraiškos laisvę ir teisę į nepriklausomybę, taip pat prieš taisykles, pagal kurias moterys turi būti nepastebimos ir dengti savo kūną. Demonstrantų reiškiami laisvės reikalavimai taikomi ne tik moterims, bet ir visiems gyventojams“, – nurodoma jame.

Pirmą kartą N. Mohammadi buvo sulaikyta prieš 22 metus. Pastaruosius du dešimtmečius ji daug laiko praleido už grotų dėl savo kovos už žmogaus teises Irane.

2022-aisiais N. Mohammadi per penkias minutes buvo nuteista kalėti aštuonerius metus; jai taip pat buvo skirta 70 kirčių rykšte.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

natalija

O kaip išsivalėt 1991 ka išsivalėm Surinkom visus maskvos KGBistus i valdžia Tiesiog maskva apsivalė o mums KGBistai ir LGBT liko Taip ir turim pilna šali rudnosiuku tokiu kaip Bartaševičius chacholas Simonko Raskevičius Man tai labiau ir labai patinka kūlturinga turtinga rusu tauta o ne tie parazitai banderos ir sutriai žydai

>>. keista...

atėjai ir čia pavemti ,kacpine kiaule.Išsivalysim,kaip ir 1991.

Anonimas

Nobelis grabe vartosi is gėdos....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS