Iranas užbaigė teisinį procesą: paleidžia sulaikytą Švedijos tanklaivį | KaunoDiena.lt

IRANAS UŽBAIGĖ TEISINĮ PROCESĄ: PALEIDŽIA SULAIKYTĄ ŠVEDIJOS TANKLAIVĮ

Irano vyriausybės atstovas Ali Rabiei (Ali Rabėjus) pirmadienį pranešė, kad prieš du mėnesius Persijos įlankoje sulaikytas su Didžiosios Britanijos vėliava plaukiojantis Švedijos bendrovės tanklaivis gali išplaukti.

„Teisinis procesas užbaigtas. Kadangi šio naftos tanklaivio paleidimo sąlygos buvo išpildytos, tanklaivis gali išplaukti“, – per spaudos konferenciją sakė A. Rabiei.

Irano pajėgos su Jungtinės Karalystės vėliava plaukiojusį „Stena Impero“ sulaikė liepos 19 d. Hormūzo sąsiauryje už „tarptautinės laivybos taisyklių pažeidimus“.

Teheranas neigia, kad tai buvo atsakas į Irano naftos tanklaivio sulaikymą Gibraltaro sąsiauryje liepos 4 dieną. Laivas buvo sulaikytas padedant Britanijos karališkiesiems jūrų pėstininkams, įtarus, jog juo gabenama nafta į Siriją, pažeidžiant Europos Sąjungos sankcijas.

Gavęs raštišką Irano patikinimą, kad tanklaivis „Grace 1“, vėliau pervadintas „Adrian Darya“, neplauks į šalis, kurioms taikomos ES sankcijos, Gibraltaras rugpjūčio 18 dieną laivą paleido. 

Teheranas paneigė davęs kokių nors pažadų dėl 2,1 mln. barelių naftos gabenusio laivo kelionės tikslo. Manoma, kad krovinys nugabentas į Siriją.

ES taiko embargą Sirijai dėl prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) vykdomo susidorojimo su disidentais ir sukilėliais.

„Stena Impero“ įgulą sudarė 23 nariai, septyni iš jų buvo paleisti rugsėjo 4 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS