Irano branduolinio susitarimo signatarės renkasi į pasitarimą Vienoje | KaunoDiena.lt

IRANO BRANDUOLINIO SUSITARIMO SIGNATARĖS RENKASI Į PASITARIMĄ VIENOJE

  • 0

Irano ir kitų likusių 2015 metų sutarties dėl Teherano branduolinės programos dalyvių aukšto rango pareigūnai penktadienį renkasi į pasitarimą Vienoje, vyksiantį tvyrant įtampai Persijos įlankos regione, o Teheranui planuojant viršyti urano atsargų limitą sukeliant pavojų susitarimui.

Reguliariai kas tris mėnesius rengiamuose vadinamosios jungtinės susitarimo komisijos susitikimuose pareigūnai iš Irano, Prancūzijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Rusijos, Kinijos ir Europos Sąjungos aptarinėja sutarties įgyvendinimą.

Iranas tvirtina, kad nori išsaugoti susitarimą, ir ragina europiečius pradėti pirkti iranietišką naftą arba suteikti Iranui kredito liniją.

Teherano ir pasaulio galių 2015 metų susitarimu buvo siekiama apriboti Irano branduolines ambicijas mainais į ekonominių sankcijų  sušvelninimą. Jungtinės Valstijos pernai pasitraukė iš šios sutarties ir įvedė šiitiškai respublikai naujas sankcijas.

Neseniai Iranas keturis kartus padidino mažai sodrinto urano gamybą. Anksčiau Teheranas sakė, kad iki ketvirtadienio viršys sutartyje numatytą 300 kg atsargų limitą, bet vienas iraniečių pareigūnas nurodė, kad trečiadienį kiekis buvo 2,8 kg mažesnis už limitą ir kad naujas vertinimas bus tik „po savaitgalio“. Irane šiuo metu yra šventinis savaitgalis.

Europos šalys spaudžia Iraną visiškai laikytis susitarimo. Tačiau Irano pareigūnai tvirtina, kad net jei limitas bus viršytas, sutartis nebus pažeista, ir sako, kad tokį žingsnį galima greitai atšaukti.

Ketvirtadienį Irano valstybinė televizija pranešė, kad užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas (Mohamadas Džavadas Zarifas) nusiuntė laišką, kuriuo ragina susitarimą pasirašiusius europiečius įgyvendinti savo įsipareigojimus, ir sakė, kad nuo to priklauso kiti Irano žingsniai.

Britanija, Prancūzija ir Vokietija baigia rengti sudėtingą natūrinių mainų tipo sistemą INSTEX, kad galėtų palaikyti prekybą su Iranu ir išvengti JAV sankcijų. Tai yra dalis pastangų išlaikyti minimą susitarimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS