Įsigalioja ES ir Japonijos laisvosios prekybos sutartis | KaunoDiena.lt

ĮSIGALIOJA ES IR JAPONIJOS LAISVOSIOS PREKYBOS SUTARTIS

Penktadienį įsigalioja Europos Sąjungos ir Japonijos laisvosios prekybos sutartis (EPA). Europos Parlamentas galutinai ją patvirtino gruodžio viduryje. Įsigaliojus sutarčiai, atsiranda didžiulė laisvosios prekybos zona tarp ES ir Japonijos – Japonijos ir ES bendrasis vidaus produktas (BVP) sudaro apie trečdalį viso pasaulio BVP.

Įsigaliojus sutarčiai, nelieka beveik jokių muitų produktams abiejose ekonominėse erdvėse. Europos Komisijos skaičiavimu, tai leis ES eksportuotojams kasmet sutaupyti milijardą eurų. Briuselis, be to, tikisi ženklaus eksporto padidėjimo.

Pagal ES ir Japonijos susitarimą, bus panaikinti 10 proc. ES muitų tarifai japoniškiems automobiliams ir 3 proc. tarifai automobilių dalims. Savo ruožtu Japonija panaikins 30 proc. tarifą ES sūriui ir 15 proc. tarifą europietiškam vynui bei leis ES įmonėms dalyvauti viešuosiuose Japonijos pirkimuose. Pagal susitarimą abiejų pusių įmonės galės lengviau prieiti prie finansinių paslaugų, telekomunikacijų, internetinės prekybos ir transporto rinkų.

Susitarimą sveikina ūkio ir pramonės organizacijos. Tuo tarpu globalizacijos kritikai, žalieji ir kairieji politikai vis įspėja, kad nauja laisvoji ekonominė zona nuleis aplinkosaugos ir vartotojų apsaugos standartus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS