Iškili D. Trumpo kritikė respublikonė L. Cheney nebus perrinkta į JAV Kongresą | KaunoDiena.lt

IŠKILI D. TRUMPO KRITIKĖ RESPUBLIKONĖ L. CHENEY NEBUS PERRINKTA Į JAV KONGRESĄ

Maištinga JAV respublikonė Liz Cheney (Liz Čeini) antradienį prarado galimybę išsaugoti savo vietą Kongrese, pralaimėjusi pirminį balsavimą vienai rinkimų sąmokslo teorijos šalininkei, bet pažadėjo toliau kovoti ir daryti „viską, ko reikės“, kad buvęs prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) niekada nebegrįžtų į valdžią.

Anksčiau kylančia respublikonų žvaigžde laikyta įstatymų leidėja iš Vajomingo tapo atstumtąja savo partijoje dėl darbo Kongreso komitete, tiriančiame pernai sausio 6-ąją įvykusį JAV Kapitolijaus šturmą ir D. Trumpo vaidmenį pakurstant savo šalininkų veiksmus.

„Nuo sausio 6-osios kalbėjau, kad darysiu viską, ko reikės, kad užtikrinčiau, jog Donaldas Trumpas niekada nė neprisiartintų prie Ovaliojo kabineto, ir kalbu rimtai“, – L. Cheney sakė pripažindama pralaimėjusi kovą dėl perrinkimo.

Buvusio viceprezidento Dicko Cheney (Diko Čeinio) 56 metų dukters pralaimėjimas Vajomingo respublikonų pirminiuose rinkimuose žymi keturis dešimtmečius trukusių šios šeimos politinių ryšių su viena konservatyviausių Amerikos valstijų pabaigą.

Vajomingo respublikonai per lapkritį vyksiančius kadencijos vidurio rinkimus kels 59 metų teisininkės Harriet Hageman (Hariet Heigeman) kandidatūrą. Ši D. Trumpo asmeniškai palaikoma kandidatė uoliai palaiko buvusio prezidento melagingus kaltinimus, kad 2020 metų rinkimai buvo „suklastoti“.

Sakydama kalbą antradienį vakare L. Cheney perspėjo dėl D. Trumpo teorijų apie rinkimų klastojimo sąmokslą ir ragino abiejų pagrindinių partijų politikus prisidėti prie jos kovos JAV demokratijai apsaugoti.

Kalbėdama vienoje gyvulininkystės rančoje netoli Džeksono L. Cheney nesureikšmino savo pralaimėjimo ir sakė sieksianti pradėti „tikrą darbą“, stengdamasi užtikrinti, kad D. Trumpas niekuomet nebesugrįžtų į Baltuosius rūmus.

Ji kaltino buvusį prezidentą, dėl kurio veiksmų einant JAV vadovo pareigas vykdoma virtinė baudžiamųjų ir civilinių tyrimų, savo kurstančia retorika nukreipus smarkiai susiskaldžiusias Jungtines Valstijas į „krizę, įstatymų nesilaikymą ir smurtą“.

„Joks amerikietis neturėtų palaikyti rinkimų neigėjų siekio užimti bet kokias išties atsakingas pareigas, nes jų atsisakymas laikytis įstatymų viršenybės  sugadins mūsų ateitį“, – perspėjo ji.

„Puolama demokratija“

Jau spėliota, kad L. Cheney gali mesti iššūkį D. Trumpui per respublikonų kandidato į prezidento postą pirminius rinkimus 2024 metais arba netgi balotiruotis kaip nepriklausoma kandidatė. Jos šalininkai tikėjosi pastarojoje kalboje įžvelgti užuominų apie politikės galimą tolesnį kursą.

L. Cheney pabrėžtinai vengė kalbėti šia tema, bet anksčiau sakė televizijai CBS, kad pirminiai rinkimai, kad ir kokie būtų jų rezultatai, tebus „mūšio, kuris tęsis, pradžia“.

„Patiriame momentą, kai mūsų demokratija iš tikrųjų yra puolama ir jai iškilęs pavojus“, – teigė ji.

L. Cheney stengėsi įtikinti, kad jos kampanija yra kova dėl Respublikonų partijos dvasios ir kad ji bando apsaugoti Ameriką nuo antikonstitucinių D. Trumpo sekėjų jėgų.

Ji buvo paskutinė iš D. Trumpo antrąją apkaltą parėmusių Atstovų Rūmų respublikonų, dalyvavusių pirminiuose rinkimuose.

Iš dešimties tokių įstatymų leidėjų keturi nusprendė nebesiekti perrinkimo, trys pralaimėjo D. Trumpo paremtiems varžovams ir tik du įgijo teisę varžytis kadencijos vidurio rinkimuose.

Balsuodama Kongrese L. Cheney 93 proc. atvejų palaikė D. Trumpo nuostatas, kai jis buvo prezidentas, bet buvęs valstybės vadovas neslėpė siekiantis atkeršyti už jos vaidmenį Atstovų Rūmų komiteto vykdomame tyrime.

Įtūžęs D. Trumpas vadino L. Cheney „nelojalia“ ir „karo kurstytoja“. Įstatymų leidėja taip pat sulaukė grasinimų ją nužudyti, dėl kurių turėdavo keliauti su policijos palyda.

Eksprezidentas L. Cheney pralaimėjimą antradienį vakare pavadino „nuostabiu rezultatu Amerikai“.

„Dabar ji pagaliau galės pranykti politinės užmaršties gelmėse, kur, esu tikras, ji bus daug laimingesnė negu yra dabar“, – D. Trumpas rašo savo įkurtoje socialinių tinklų platformoje „Truth Social“.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

sprogus vaginai

pradingo sumoketi pinigai....

fas fas

haha laize anusa globalistam kaip suo ir paliko kaip suni

Kauno dienai

Matote, žurnalistukai- kaip negarbingai formuojama žmonių nuomonė- šitoji boba- IŠKILI, o pralaimėjo SĄMOKSLO TEORIJOS ŠALININKEI :). Be jokių įrodymų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS