Moters dieną Ispanijoje – protestai ir streikas | KaunoDiena.lt

MOTERS DIENĄ ISPANIJOJE – PROTESTAI IR STREIKAS

  • 0

Jau antrus metus iš eilės Ispanijos moterys Tarptautinę moters dieną rengia streiką ir dalyvauja protestuose, siedamos atkreipti dėmesį į ypač opiu prieš rinkimus tapusį lyčių lygybės klausimą.

„Jeigu sustosime mes, sustos pasaulis“, – su šiuo šūkiu didžiausios Ispanijos profesinės sąjungos CCOO ir UGT organizavo vidurdienį prasidėjusį dviejų valandų streiką. Mažesnės profesinės sąjungos paragino streikuoti visą parą.

Tarp šimtų moterų, pažadėjusių dalyvauti streike ir pakartoti 2018 metais tą pačią dieną surengtą dviejų valandų darbo nutraukimą, yra Madrido merė Manuela Carmena (Manuela Karmena), garsių žurnalisčių, įvairių kompanijų darbuotojų ir net vienuolių.

Kol kas tikslus streikuojančių moterų skaičius nežinomas.

Tarptautinė moters diena visame pasaulyje minima demonstracijomis ir kitomis akcijomis.

Visoje Ispanijoje šia proga organizuojama protesto akcijų ir susibūrimų. Barselonoje demonstracijos dalyvės blokavo vieną pagrindinių miesto gatvių. Kai kurios jų dėvėjo violetinius perukus. Ši spalva jau seniai laikoma lyčių lygybės spalva.

Profesinės sąjungos, feminisčių draugijos ir kairiosios partijos tikisi, kad vėliau Madride ir Barselonoje organizuojamose masinėse demonstracijose dalyvaus šimtai tūkstančių žmonių.

Artėjant balandžio 28 dieną numatytiems pirmalaikiams rinkimams, moterų teisės tapo viena svarbiausių kairiųjų ir dešinių partijų rinkimų kampanijų temų. Visos jos žada kovoti su lyčių nelygybe.

Remiantis ES statistiniais duomenimis, Ispanijoje vyrų darbo užmokestis yra 14,2 proc. didesnis nei moterų. Šis rodiklis yra dviem procentiniais punktais blogesnis už ES vidurkį.

Iki šiol opi išlieka smurto problema. Praėjusiais metais nuo savo vyrų arba buvusių partnerių rankos žuvo 47 moterys, o nuo 2003 metų – mažiausiai 975, rodo vyriausybės pateikti duomenys.

„Mes, moterys, turime būti matomos, nes reikia dar daug nuveikti“, – sakė parlamento pirmininkė Ana Pastor Ispanijos televizijai.

„Moterys neturi realių galių“, – pridūrė ji.

Ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas), moterų teisių problemą pavertęs viena pagrindninių savo rinkimų kampanijos temų, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad jis nori „feministinės Ispanijos“.

„Tik feminizmas padės mums užbaigti smurtą prieš moteris ir pasiekti tikrą lygybę“, – sakė jis.

Ispanijos žiniasklaidoje pastarosiomis dienomis pasirodė gausybė straipsnių apie moterų teises ir lyčių lygybę.

Ketvirtadienį nacionalinės policijos pajėgos pranešė, jog kuria „neseksistinės kalbos vadovą savo darbuotojams“.

Skirtingos nuomonės

Tačiau vis dažniau pasigirsta skirtingų nuomonių, kritikuojančių tai, kas, anot kai kurių konservatorių, nuėjo per toli.

Konservatyvioji Liaudies partija (PP) nedalyvaus protesto akcijoje Madride dėl „nepriimtino“ demonstracijos organizatorių „manifesto“.

Jame žmonės raginami susitelkti prieš „dešiniuosius ir ultradešiniuosius, kurie pavertė mus, moteris, ir migrantus savo ultraliberalios, rasistinės ir partriarchalinės atakos pagrindiniu taikiniu“.

Tuo metu centro dešiniųjų partija „Ciudadanos“ kritikavo, jos pareigūnų žodžiais, kairiųjų jėgų bandymą pasinaudoti feminizmo idėjomis, kad laimėtų daugiau balsų balandžio 28 dienos rinkimuose.

„Pasaulio moterų platforma“ (Women of the World Platform) – viso pasaulio konservatyvias draugijas vienijanti Ispanijos iniciatyva – rengia atsakomąjį protestą kovo 10 dieną Madrido centre.

Tarptautinė moters diena „pavirto (šventine) diena tiems, kurie nepripažįsta moteriškumo, taip pat ir vyriškumo, to, kad lytys viena kitą papildo, motinystės ir atsidavimo šeimai“, – sakoma organizacijos atstovės Leonoros Tamayo (Leonoros Tamajo) pareiškime. 

Savo pozicijas taip pat stiprina nedidelė dešiniųjų partija „Vox“, pasisakanti prieš įstatymą dėl smurto lyties pagrindu, nes laiko jį „ideologišku“ ir „diskriminuojančiu“ vyrus.

Tačiau A. Pastor atkirto, kad „tai nesusiję su partijomis“.

„Ispanijoje yra tūkstančiai moterų, kurios nebalsuoja, kurios nepalaiko jokių partijų... Tokia diena kaip ši yra daugiausia skirta (mums) kalbėti kaip žmonėms, o svarbiausia – kaip moterims“, – sakė politikė.

GALERIJA

  • Moters dieną Ispanijoje – protestai ir streikas
  • Moters dieną Ispanijoje – protestai ir streikas
  • Moters dieną Ispanijoje – protestai ir streikas
  • Moters dieną Ispanijoje – protestai ir streikas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS