Ispanijos premjeras pralaimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo | KaunoDiena.lt

ISPANIJOS PREMJERAS PRALAIMĖJO BALSAVIMĄ DĖL PASITIKĖJIMO

Ispanijos laikinasis ministras pirmininkas socialistas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) ketvirtadienį pralaimėjo parlamento balsavimą dėl pasitikėjimo, žlugus deryboms dėl koalicijos formavimo su kraštutiniais kairiaisiais.

Neskaitant 123 Socialistų partijos deputatų, tik vienas regioninio aljanso įstatymų leidėjas balsavo už P. Sanchezą, todėl 350 vietų parlamento žemuosiuose rūmuose jis nesurinko reikalingos paprastos balsų daugumos.

„Labai apgailestauju, bet tenka pripažinti, kad parlamentas tebėra užblokuotas“, – anksčiau ketvirtadienį parlamente kalbėjo P. Sanchezas ir pridūrė, kad susitarti su ultrakairiosios pakraipos partija „Podemos“ dėl koalicinės vyriausybės „nėra įmanoma“.

Vyriausybės vadovui neužsitikrinus pakankamo palaikymo per balsavimą, rengiamą po aiškaus nugalėtojo neturėjusių visuotinių rinkimų, Ispanija artėja prie ketvirtų parlamento rinkimų per tiek pat metų scenarijaus.

Dabar P. Sanchezas turės dar du mėnesius rasti būdą užsitikrinti parlamentarų paramą mažumos arba koalicinei vyriausybei. Nepavykus pasiekti jokio susitarimo ispanams lapkritį tektų vėl rinkti parlamentą.

„Lygiagreti vyriausybė“

Socialistų partijos ir „Podemos“ atstovai stengėsi susitarti dėl Ispanijos pirmosios nuo diktatūros laikų koalicinės vyriausybės formavimo, tačiau derybos trečiadienį įstrigo.

Ketvirtadienį Ispanijos vicepremjerė Carmen Calvo (Karmen Kalvo) pavadino „Podemos“ reikalavimus dėl postų ministrų kabinete „nerealistiškais“ ir apkaltino šią politinę jėgą siekiant suformuoti savo pačios „lygiagrečią vyriausybę“.

„Jei norėdamas būti ministras pirmininkas turiu išsižadėti savo principų, jei turiu formuoti vyriausybę žinodamas, kad ji nebus naudinga mano šaliai, tuomet dabar tikrai nebūsiu ministras pirmininkas“, – parlamente kalbėjo P. Sanchezas.

„Podemos“ vyriausiasis derybininkas Pablo Echenique (Pablas Ečenikė) pareiškė, kad socialistai tenorėjo suteikti ultrakairiesiems „dekoratyvinį vaidmenį, kuris gerai skamba, bet numato mažai realių galimybių pagerinti žmonių gyvenimą“. Abi partijos sutarė, kad „Podemos“ atitektų vicepremjero postas, taip pat atsakomybė už socialinius reikalus ir sveikatos apsaugos ministro portfelis.

„Podemos“ savo ruožtu norėjo valdyti Mokslo ir Darbo ministerijas, bet Socialistų partija tam nepritarė ir pasiūlė būsto ir lygių galimybių ministrų portfelius.

Kad atlaikytų balsavimą dėl nepasitikėjimo, P. Sanchezui būtų užtekę paprastos balsų daugumos, bet jos negalėjo užsitikrinti neturėdamas „Podemos“ deputatų, kartu su savo partneriais iš judėjimo „Vieningieji kairieji“ turinčių 42 mandatus, palaikymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS