Ispanijos vyriausybė kovoja su skurdu: pritarė minimalių bazinių pajamų schemai | KaunoDiena.lt

ISPANIJOS VYRIAUSYBĖ KOVOJA SU SKURDU: PRITARĖ MINIMALIŲ BAZINIŲ PAJAMŲ SCHEMAI

Ispanijos kairuoliška vyriausybė pritarė minimalių bazinių pajamų schemai, kuria siekiama kovoti su dėl koronaviruso epidemijos išaugusiu skurdu, dėl kurio daugybė šeimų yra priklausomos nuo pagalbos maistu.

„Šiandien Ispanijoje buvo sukurta naujos socialinės teisės“, – pareiškė Ispanijos vicepremjeras ir kraštutinių kairiųjų partijos „Podemos“ vadovas Pablo Iglesias (Pablas Iglesijas).

Jos užtikrins mėnesines 462 eurų pajamas suaugusiam asmeniui, gyvenančiam vienam, o šeimose kiekvienam asmeniui – suaugusiems ir vaikams – bus skiriama papildomai po 139 eurus, tačiau ne daugiau kaip 1 015 eurų vienam namų ūkiui per mėnesį.

Šios lėšos bus skiriamos priklausomai nuo asmenų gaunamų kitų pajamų. Taigi, kiekvieno mažą uždarbį gaunančio asmens atlyginimas bus pakeltas, kad pasiektų penktadienį nustatytą ribą.

Kaip nurodė Socialinių reikalų ministerija, tai reiškia, „kad kiekvienam namų ūkiui bus užtikrintos vidutinės 10 070 eurų metinės pajamos“.

Vyriausybė pareiškė, kad šia priemone turėtų pasinaudoti maždaug 850 tūkst. namų ūkių arba 2,3 mln. žmonių, iš kurių 30 proc. yra nepilnamečiai.

Maždaug 100 tūkst. šeimų pinigus pradės gauti jau nuo kito mėnesio, nurodė vyriausybė.

Minimalių bazinių pajamų schema buvo sausį į valdžią atėjusios premjero Pedro Sanchezo (Pedro Sančeso) koalicinės „Podemos“ ir Socialistų partijos vyriausybės senas pažadas.

Pasak P. Iglesias, epidemijos sukelta krizė privertė vyriausybę „pagreitinti jos įgyvendinimą“.

Dėl kovo viduryje paskelbtų suvaržymo priemonių koronaviruso plitimui sustabdyti Ispanijos ekonomika sustojo, šimtai tūkstančiai žmonių neteko darbo. Nedarbo lygis Ispanijoje aplenkė 2008 metų rodiklius, kai sprogo dešimtmetį trukęs nekilnojamojo turto burbulas ir milijonai žmonių neteko darbo.

Daugeliui šeimų, ypač Madride, pirmą kartą teko stoti į eilę, kad gautų maisto davinių prie bažnyčių ar kitų vietos bendruomenių organizacijų.

Pasak vyriausybės, šia priemone, kuri kasmet biudžetui turėtų atsieiti po 3 mlrd. eurų, siekiama padėti žmonėms išbristi iš visiško skurdo, kuriame gyvena 600 tūkst. namų ūkių arba 1,6 mln. žmonių.  

Dar prieš epidemiją vasarį Ispanijoje apsilankęs JT ekspertas skurdo ir žmogaus teisių klausimais Philipas Alstonas (Filipas Alstonas) sakė, kad Ispanija „visiškai nuvilia“ savo neturtingiausius piliečius, kurių gyvenimo sąlygos yra vienos blogiausių Europoje, o socialiniai skirtumai šalyje yra „sukrečiančiai dideli“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ne_emygeriams

Na dar ziuriu nera pasimokiusiu, kad komunistai ir kiti kairieji tik zlugdo ekonomikas, sbaebiausia nemokamu pinigu dalinti. Kazin ar kadanpasaulyje suklestes kokia koministine valstybe lol

SUSIJUSIOS NAUJIENOS