Išskyrė, ką apie A. Lukašenkos sumanymą sako V. Zelenskis: sukta derybų detalė – akivaizdi | KaunoDiena.lt

IŠSKYRĖ, KĄ APIE A. LUKAŠENKOS SUMANYMĄ SAKO V. ZELENSKIS: SUKTA DERYBŲ DETALĖ – AKIVAIZDI

  • 0

Lietuvos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio patarėjas Laurynas Jonavičius socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo keliomis citatomis iš Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pasisakymų, aiškiai identifikuojančių Ukrainai priimtiną grūdų išvežimo klausimo sprendimą ne per Baltarusiją, o per Odesą.

Pasak L. Jonavičiaus, tai įvyktų su Ukrainos palaiminimu, o ne be jo – tinkamai apginkluojant Ukrainą, kad ji galėtų apsiginti nuo potencialaus Rusijos kariuomenės puolimo atblokavus Odesą.

Lietuvos užsienio reikalų  ministras išskyrė tokias V. Zelenskio citatas. Jose ryškėja kai kurios suktos derybų detalės. Viena jų įvardijama pirmoje Ukrainos prezidento citatoje.

1. „Manęs nekvietė. Užsienio reikalų ministro irgi nekvietė“. Taip Ukrainos prezidentas teigė apie birželio 8 dieną planuojamą Rusijos-Turkijos-Jungtinių Tautų susitikimą dėl grūdų išvežimo iš Odesos.

2. „Dėl Baltarusijos: mums siūlė (grūdus) vežti geležinkeliu. Mes net suprantam, kokius kiekius. Bet mes suprantam, kodėl mums tai siūlė. Mes kol kas nepasirengę naudotis šiuo formatu ir padėti „draugiškiems“ kaimynams“.

3. „Stipriausia garantija – atitinkamas mūsų (Ukrainos) aprūpinimas ginkluote, kuri būtų dislokuota regione“.

Primename, kad Ukrainos prezidentas pareiškė, kad jo šalis negali svarstyti galimybės eksportuoti grūdus geležinkeliais per Baltarusiją į uostus prie Baltijos jūros.

V. Zelenskis ne kartą kaltino Baltarusijos režimą dėl paramos Rusijai kare prieš Ukrainą, o Aliaksandras Lukašenka daug kartų, ypač Kremliaus karinės invazijos į provakarietišką kaimynę pradiniame etape, grasino pasiūsiąs savo karius link Kyjivo, tačiau šie grasinimai, kaip vėliau paaiškėjo, veikiau tebuvo retoriniai.

GALERIJA

  • Aliaksandras Lukašenka
Gairės: karas Ukrainoje, grūdai, Baltarusija, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS