Italija ragina ES šalis rodyti solidarumą dėl migrantų | KaunoDiena.lt

ITALIJA RAGINA ES ŠALIS RODYTI SOLIDARUMĄ DĖL MIGRANTŲ

Italija antradienį paragino partneres Europos Sąjungoje parodyti „solidarumą“ jai tvarkantis su augančiu migrantų srautu, pastarosiomis dienomis į šalį atvykus daugiau nei 2 tūkst. geresnio gyvenimo ieškančių žmonių.

Vidaus reikalų ministrė Luciana Lamorgese (Lučana Lamordžezė) sakė, jog Bendrijai reikia imtis struktūrinių migracijos valdymo pokyčių, „aktyvuojant konkrečius ir realius solidarumo mechanizmus“.

Kaip pavyzdį ji pateikė 2019 metais sudarytą susitarimą, pagal kurį grupė ES šalių, tarp jų Vokietija, Prancūzija, Italija ir Malta, sutarė priimti dalį migrantų, atvykstančių į Italiją ar Maltą. Prasidėjus koronaviruso pandemijai šio susitarimo įgyvendinimas buvo sustabdytas.  

Šie L. Lamorgese komentarai buvo paskelbti po vaizdo konferencijos, kurioje dalyvavo ES ir Šiaurės Afrikos šalių, įskaitant Tunisą bei Libiją, ministrai ir atstovai.  

L. Lamorgese, kuri gegužės 20 dieną kartu su vidaus reikalų eurokomisare Ylva Johansson (Ilva Johanson) lankysis Tunise, taip pat akcentavo būtinybę dirbti drauge su ES partnerėmis Afrikoje.

Nuo šių metų pradžios iki gegužės 11 dienos į Italiją iš Šiaurės Afrikos atplaukė beveik 13 tūkst. migrantų – triskart daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai ir 13 kartų daugiau nei 2019-aisiais, rodo oficialūs Italijos vyriausybės duomenys.

Migrantų srautas smarkiai padidėjo praėjusį savaitgalį, per kurį daugiau nei 2 tūkst. žmonių, pasinaudodami palankiomis oro sąlygomis, atplaukė į  Lampedūzą. Šioje saloje esantys priėmimo centrai yra perpildyti.   

Vandens kelias tarp Sicilijos ir Šiaurės Afrikos yra vienas pražūtingiausių migracijos maršrutų pasaulyje. Nuo šių metų pradžios čia žuvo per 620 žmonių, nurodo Tarptautinė migracijos organizacija.

Antradienio vaizdo konferenciją organizavo Portugalija, šį pusmetį pirmininkaujanti ES. Po susitikimo Ispanijos vidaus reikalų ministras Fernando Grande-Marlaska (Fernandas Grandė-Marlaska) akcentavo, jog „būtina investuoti į santykius tarp [migrantų] kilmės šalių, tranzito šalių ir kelionės tikslo šalių, nes tai yra vienintelis būdas efektyviai valdyti migracijos srautus“. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Arijas

Maziau priiminekite ir varykite bizni su tais teroristais, nereikes rodyti jokio solidarumo. Jei priimat, tai ir rupinkites.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS