Italijos jauni gydytojai protestavo reikalaudami švietimo reformos | KaunoDiena.lt

ITALIJOS JAUNI GYDYTOJAI PROTESTAVO REIKALAUDAMI ŠVIETIMO REFORMOS

Jauni medikai ir medicinos studentai iš visos Italijos penktadienį surengė demonstraciją, per kurią dalis jų mėtė ant žemės savo baltus chalatus, reikalaudami švietimo reformos ir daugiau stipendijų, leidžiančių jauniems medikams specializuotis.

Jauni gydytojai skundžiasi rimtomis medicinos mokymo programos ydomis, dėl kurių šie dažnai negali specializuotis norimoje srityje. Per ateinančius penkerius metus daugiau nei 10 tūkst. specialistų išeis į pensiją, todėl baiminamasi, kad medicinos darbuotojų pradės smarkiai stigti ir kad ši problema dabar nėra sprendžiama.

Šalies valdžia kasmet išdalija tik apie 4 tūkst. medikų specializacijai skirtų stipendijų, o tai yra daug mažiau nei pačių medikų, kurie norėtų specializuotis. Dėl šios priežasties daugelis iš jų palieką Italiją ir keliauja mokytis į užsienį, todėl šalis netenka vertingų medicinos ekspertų.

„Medicinos darbuotojų pastangos ir aukojimasis pastaraisiais mėnesiais neturėtų likti bergždžios. Dėl to rimta medicinos mokymo reforma yra skubiai reikalinga“, – pranešime rašė organizatoriai. 

Apie 100 jaunų gydytojų ir paskutinio kurso medicinos studentų Milane numetė savo baltus chalatus ant grindinio, taip išreikšdami protestą.

Kai kurie iš jų laikė ženklus, kuriuose buvo parašyta „Be gydytojų lieka kliautis tik stebuklais“ ir „Kas jus gydys rytoj?“

Vienos dienos protestas vyko 21-ame Italijos mieste, įskaitant Neapolį, Boloniją, Genują, Turiną, Florenciją ir Palermą.

„Iki 2025 metų daugiau nei 60 proc. įvairių medicinos sričių specialistų ir bendrosios praktikos gydytojų išeis į pensiją. Jei medicinos mokymas liks nepakitęs, Italijoje nebus pakankamai medikų, galinčių pakeisti išėjusius į pensiją“, – rašė organizatoriai.

„Teisė į medicinos pagalbą ir visų piliečių sveikatos apsaugą atsidurs pavojuje“, – skelbė jie. 

Daugelis proteste dalyvavusių gydytojų ir studentų rūpinosi naujuoju koronavirusu COVID-19 užsikrėtusiais pacientais. Pandemija Italijoje pareikalavo per 32 tūkst. aukų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS