Italijos senatorius įsteigė išstojimo iš ES sieksiančią partiją | KaunoDiena.lt

ITALIJOS SENATORIUS ĮSTEIGĖ IŠSTOJIMO IŠ ES SIEKSIANČIĄ PARTIJĄ

Vienas Italijos senatorius ketvirtadienį įsteigė politinę partiją, mėginsiančią išvesti šalį iš Europos Sąjungos, Romai anksčiau šią savaitę pavykus susitarti su bloku dėl didžiulio atsigavimo nuo koronaviruso pandemijos padarinių paketo.

Buvęs televizijos žurnalistas Gianluigi Paragone (Džanluidžis Paragonė) pristatė savo „Italexito“ partiją dvi dienos po susitikimo Londone su Jungtinės Karalystės „Brexito“ partijos vadovu Nigelu Farage'u (Naidželu Faradžu), atlikusiu svarbų vaidmenį Didžiajai Britanijai apsisprendžiant palikti ES.

G. Paragone atkreipė dėmesį į viešosios nuomonės apklausas atliekančio Piepoli (Pjepolio) instituto birželį paskelbtą tyrimą, rodžiusį, kad maždaug 7 proc. italų būtų linkę balsuoti už partiją, agituojančią už išstojimą iš bloko.

„Konsensusas toliau tik augs, atsižvelgiant į melą, kurį mums kalba Europa“, – pareiškė senatorius.

Anot politikos analitiko ir apklausų eksperto Renato Mannheimerio (Renato Manheimerio), italų jausmai Bendrijai „per pastaruosius kelis mėnesius smarkiai svyravo... nors tebeliekame mažiausiai Briuseliu pasitikinti šalis“.

Jis pridūrė, kad bloko nesugebėjimas greitai sureaguoti į koronaviruso protrūkį Italijoje iš pradžių įsiutino ir nuvylė gyventojus, tačiau nuo to laiko ES populiarumas vėl išaugo.

ES vadovų aprobuotas 750 mlrd. eurų vertės ekonomikos atkūrimo paketas, kuriame Italijai numatyta nemaža paramos dalis, turėtų dar labiau paskatinti proeuropietiškas nuotaikas.

„Dauguma italų nenori palikti ES. Tik maždaug 30 proc. – kartais pakylantys iki 40 proc. – pasisako už išstojimą“, – naujienų agentūrai AFP sakė R. Mannheimeris. Šis skaičius yra šiek tiek didesnis, kalbant apie italus, pritariančius pasitraukimui iš euro zonos.

„Netikiu, kad Paragone partija gali patraukti savo pusėn pakankamai „Italexito“ šalininkų“, – nurodė ekspertas.

G. Paragone, anksčiau palaikydavęs ryšius su kraštutinių dešiniųjų lyderio Matteo Salvini (Matėjo Salvinio) vadovaujama „Lyga“, buvo išrinktas į Senatą kaip prieš isteblišmentą nusistačiusio „Penkių žvaigždžių judėjimo“ (M5S) kandidatas. Vėliau senatorius paliko šią partiją, jai pernai suformavus valdančiąją koaliciją su proeuropietiška Demokratų partija (PD).

Tiek M5S, tiek „Lyga“ yra sušvelninusios savo griežtą poziciją į euro zoną, siekdamos užsitikrinti nuosaikesnių pažiūrų rinkėjų paramą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ačiū Dievui

ESajungai našta nukris nuo pečių

SUSIJUSIOS NAUJIENOS