Izraelio diplomatijos vadovas pradeda istorinį vizitą JAE | KaunoDiena.lt

IZRAELIO DIPLOMATIJOS VADOVAS PRADEDA ISTORINĮ VIZITĄ JAE

Izraelio diplomatijos vadovas Yairas Lapidas (Jairas Lapidas) antradienį atvyko į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE) pirmojo per šalių santykių istoriją izraeliečių ministrų oficialaus vizito, abiem šalims rugsėjį normalizavus savo ryšius.

Prieš atskrisdamas į Abu Dabio oro uostą Y. Lapidas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė lėktuve padarytą savo nuotrauką ir parašė: „Išskrendu istorinio vizito į JAE.“

Lėktuvui jau nusileidus jis tviteryje pranešė: „Rašyti istoriją: didžiuojuosi atstovaudamas Izraelio valstybei per pirmąjį jos oficialų vizitą Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Ačiū už šiltą sutikimą.“

Y. Lapido paskelbtoje nuotraukoje matyti jį be didelių fanfarų pasitinkanti JAE diplomato vadovaujama delegacija.

Izraelio ministrai anksčiau yra lankęsi JAE, bet neseniai paskirtas Y. Lapidas yra aukščiausio rango Izraelio pareigūnas, atvykęs į šią šalį, ir pirmasis, viešintis joje su oficialia misija.

2020 metų rugpjūtį paskelbus apie susitarimą normalizuoti santykius, Izraelis pasirašė virtinę susitarimų su JAE, nuo turizmo iki aviacijos ir finansinių paslaugų.  

Vizito metu Y. Lapidas atidarys Izraelio ambasadą Abu Dabyje ir generalinį konsulatą Dubajuje.

„Izraelio delegacija priešpiet nusileido Abu Dabyje, ją Užsienio reikalų ministerijoje sutiks ekonomikos reikalų ministras“, – nurodė žydų valstybės Užsienio reikalų ministerija.

Vizitas surengtas praėjus beveik metams po to, kai šalys ėmėsi veiksmų santykiams normalizuoti. Kelis mėnesius planuotiems Izraelio pareigūnų apsilankymams sutrukdydavo įvairios kliūtys, tarp jų pandemija ir diplomatiniai ginčai.

Kovo mėnesį planuotas oficialus Izraelio tuometinio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) vizitas buvo atšauktas kilus „ginčui“ su Jordanija dėl pasinaudojimo jos oro erdve, sakė izraeliečių pareigūnai.

B. Netanyahu, kurį premjero poste pakeitė žydų nacionalistas Naftali Bennettas (Naftalis Benetas), prieš kelias savaites su Y. Lapidu suformavęs koalicinę vyriausybę, dėl kelionių suvaržymų pandemijos metu jau buvo atidėjęs vasario mėnesį planuotą vizitą į JAE ir Bahreiną.

„Taika“

Kaip rašė dienraštis „The Jerusalem Post“, B. Netanyahu stengėsi neleisti savo užsienio reikalų ministrui Gabi Ashkenazi (Gabiui Aškenaziui) nuvykti oficialaus vizito į JAE, kad jis nepasiglemžtų viso dėmesio prieš kovo rinkimus.

Tuometinė turizmo ministrė Orit Farkash-Hacohen (Orit Farkaš-Hakoen), kuri dabar yra mokslo ir technologijų ministrė, kaip pranešama, taip pat turėjo atšaukti planuotas keliones.

2020 metų rugpjūtį tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) patarėjas bei žentas Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris) ir Izraelio nacionalinio saugumo patarėjas Meiras Ben Shabbatas (Meiras Ben Šabatas) pateko į istoriją, oro bendrovės „El Al“ lėktuvu iš Izraelio nuskridę į Abu Dabį.

Abi šalys tai vadino pastangų dėl taikos Artimuosiuose Rytuose proveržiu. Ant „El Al“ lėktuvo, tuomet nutūpusio Abu Dabyje, angliškai, arabiškai ir hebrajiškai buvo užrašytas žodis „taika“.

Susitarimus dėl santykių normalizavimo, kuriuos Izraelis sudarė su JAE, Bahreinu, Maroku ir Sudanu, griežtai smerkia palestiniečiai.

Šiais susitarimais buvo pakeista sena Arabų Lygos politika nepalaikyti jokių santykių su Izraeliu, kol šis nepasieks taikos su palestiniečiais.

2018 metų spalį B. Netanyahu ir jo žmona apsilankė Omane. Tuomet palestiniečiai nuogąstavo dėl Omano ir Izraelio santykių normalizavimo.

Centristas Y. Lapidas, buvęs televizijos laidų vedėjas, subūręs naują Izraelio koaliciją, nutraukė daugiau kaip dešimtmetį trukusį B. Netanyahu valdymą.

Y. Lapidas siekia keisti savo varžovo politiką ir pirmadienį sakė, kad B. Netanyahu vyriausybė „baisiai rizikavo“, sutelkdama dėmesį tik į ryšius su Vašingtono respublikonais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS