Izraelio žvalgybos vadovas išvyko į Kairą derėtis dėl paliaubų Gazos Ruože | KaunoDiena.lt

IZRAELIO ŽVALGYBOS VADOVAS IŠVYKO Į KAIRĄ DERĖTIS DĖL PALIAUBŲ GAZOS RUOŽE

  • 1

Izraelio žvalgybos vadovas antradienį išvyko į Kairą derėtis su Egipto ir JAV kolegomis dėl paliaubų Gazos Ruože pasiūlymo, naujienų agentūrai AFP pranešė Izraelio pareigūnai.

„Mossad“ direktorius Davidas Barnea (Davidas Barnėja) susitiks su JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) vadovu Williamu Burnsu (Viljamu Bernsu), pranešė Izraelio pareigūnai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga.

Prie jų Egipto sostinėje prisijungs Kataro ministras pirmininkas šeichas Mohammedas bin Abdulrahmanas al Thani (Mohamedas bin Abdulrahmanas Tanis), kuris taip pat yra vyriausiasis šalies diplomatas ir tarpininkavo sudarant ankstesnes paliaubas Gazos Ruože.

Su įvykiais susipažinę Vašingtono šaltiniai pirmadienį patvirtino, kad W. Burnsas turėtų atvykti į Kairą derėtis dėl Kataro tarpininkaujamo paliaubų pasiūlymo po to, kai Izraelis praėjusią savaitę atmetė palestiniečių anklavą valdančios kovotojų grupuotės „Hamas“ pradinį atsakymą.

Izraeliečių premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pažadėjo tęsti Izraelio karinę kampaniją, kuria siekiama sunaikinti „Hamas“, plačiai pripažįstamą teroristine organizacija, ir siunčia karius į pietinį Gazos miestą Rafą, kuriame prieglobstį rado apie 1,4 mln. nuo kovų bėgančių palestiniečių.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris) pirmadienį sakė, kad JAV nepritaria plataus masto Izraelio karinei operacijai be patikimo plano, skirto Rafos civiliams apsaugoti.

Jo pastabos nuskambėjo praėjus kelioms valandoms po to, kai Izraelio pajėgos išgelbėjo du Gazos Ruože laikytus įkaitus. Operaciją lydėjo intensyvūs antskrydžiai, per kuriuos, „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo apie 100 palestiniečių.

„Hamas“ teigė, kad neseniai per Izraelio oro smūgius Gazos Ruože žuvo keli įkaitai; šio teiginio AFP negali nepriklausomai patikrinti.

Spalio 7 dieną „Hamas“ Izraelio pietuose surengus brutalų išpuolį, dėl kurio kilo karas, kovotojai į nelaisvę paėmė apie 250 žmonių. Po lapkritį sudarytų paliaubų, kurių metu dalis įkaitų buvo paleisti, Gazos Ruože liko apie 130 žmonių, iš kurių, Izraelio pareigūnų teigimu, 29 laikomi žuvusiais.

Per „Hamas“ išpuolį Izraelyje žuvo apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo AFP duomenys, pagrįsti oficialiais Izraelio duomenimis.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per Izraelio atsakomąjį bombardavimą ir sausumos puolimą anklave žuvo mažiausiai 28 tūkst. 473 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pilietis

Pagrindine paliaubu salyga turetu buti žydu išsinešdinimas iš užgrobtu teritoriju ir izraelio kariuomenes nuginklavimas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS