Izraelis: didžioji dalis pagalbos pasiekia Gazos Ruožą | KaunoDiena.lt

IZRAELIS: DIDŽIOJI DALIS PAGALBOS PASIEKIA GAZOS RUOŽĄ

Izraelis atmeta kritiką, esą jis blokuoja į Gazos Ruožą gabenamą pagalbą. Nuo karo pradžios į palestiniečių teritoriją įvažiavo per 16 tūkst. sunkvežimių ir tik 1,5 proc. nebuvo įleisti, antradienį tinkle „X“ rašė Izraelio institucija, atsakinga už ryšius su palestiniečiais ir humanitarinę paramą.

Taip institucija reagavo į JT pagalbos palestiniečių pabėgėliams agentūros (UNRWA) vadovo Philippės Lazzarinio kritiką, kad Gazos Ruožą pasiekia per mažai pagalbos prekių ir kad daugėja ribojimų. Izraelis esą draudžia įvežti gyvybes gelbstinčius produktus, kurie, jo manymu, gali būti naudojami ir kitiems tikslams, įskaitant deguonies balionus, vaistus nuo vėžio ir kvėpavimo aparatus. „Turi būti palengvintas ir pagreitintas humanitarinės pagalbos prekių pristatymas ir būtiniausių bei itin svarbių prekių tiekimas“, – reikalavo Ph. Lazzarinis.

Pasak Izraelio vyriausybės, šiuo metu į palestiniečių teritoriją patenka daugiau prekių nei prieš karą. Jungtinių Tautų (JT) atstovas pabrėžė, kad neužtenka skaičiuoti sunkvežimių, kertančių pasienio postus. JT duomenimis, kyla problemų dalijant pagalbą pačioje teritorijoje.

Anot JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro (OCHA), vasarį, pavyzdžiui, tik pusė visų planuotų pagalbos vilkstinių pasiekė teritorijas Gazos Ruože, kurioms jos buvo skirtos. Prekių dalijimas yra koordinuojamas su Izraelio pajėgomis.

JT įspėja dėl bado krizės, jei nebus išplėstas pagalbos gabenimas sunkvežimiais. Gazos Ruože gyvena apie 2,2 mln. žmonių.

Prieš karą kasdien į Gazos Ruožą įriedėdavo 500 sunkvežimių – gerokai daugiau nei dabar. Tačiau jie, pasak Izraelio vyriausybės, gabeno ne tik maisto produktus, bet ir prekes, kurios dabar netiekiamos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS