J. Bidenas atsisako pripažinti Rusiją terorizmą remiančia valstybe | KaunoDiena.lt

J. BIDENAS ATSISAKO PRIPAŽINTI RUSIJĄ TERORIZMĄ REMIANČIA VALSTYBE

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija antradienį nurodė, kad Rusijos priskyrimas prie terorizmą remiančių valstybių neduotų pageidaujamų rezultatų, ir atmetė Ukrainos bei JAV įstatymų leidėjų raginimus imtis tokio dideles pasekmes nulemiančio žingsnio.

Pirmadienį reporterio paklaustas, ar įtrauks Rusiją į „juodąjį“ teroristinių valstybių sąrašą, J. Bidenas atsakė paprastu „Ne“. Prieš tai kelis mėnesius aukšto rango pareigūnai šiuo klausimu kalbėdavo aptakiai.

Antradienį paklausta, ar sprendimas jau priimtas, Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer) nurodė, jog priskyrimas teroristinėms valstybėms „nėra veiksmingiausias ar griežčiausias kelias į priekį“ siekiant, kad Rusija atsakytų už savo veiksmus.

K. Jean-Pierre teigimu, toks apibrėžimas trukdytų gabenti pagalbą į kai kurias karo draskomos Ukrainos dalis, neleistų pagalbos grupėms ir bendrovėms dalyvauti Jungtinių Tautų ir Turkijos remiamame susitarime dėl itin reikalingų grūdų išgabenimo iš blokuojamų Ukrainos uostų.

„Tai taip pat pakirstų mūsų beprecedentę daugiašalę [koaliciją], labai veiksmingai reikalaujančią [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino atsakomybės, be to, galėtų pakirsti mūsų galimybes remti Ukrainą“ derybose, reporteriams sakė Baltųjų atstovė spaudai.

JAV priskiriama „terorizmą remiančios valstybės“ etiketė nulemia plačias pasekmes, tad daugelis bendrovių ir bankų nenori rizikuoti užsitraukti teisinius amerikiečių prokurorų veiksmus.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis po virtinės civilių aukų pareikalavusių Rusijos atakų, įskaitant birželį suduotą ir mažiausiai 18 gyvybių nusinešusį smūgį parduotuvių centrui Kremenčuke, paragino Vakarus oficialiai pripažinti Rusiją teroristine valstybe.

Latvijos parlamentas rugpjūčio mėnesį paskelbė Rusiją terorizmą remiančia valstybe, o jos veiksmus Ukrainoje pavadino „sąmoningu ukrainiečių tautos genocidu“.

Tačiau Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) birželio mėnesį nedviprasmiškai atmetė galimybę priskirti Rusiją prie terorizmą remiančių šalių.

JAV įstatymų leidėjai iš abiejų pagrindinių partijų, įskaitant Atstovų Rūmų pirmininkę Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi), ragino J. Bideną paskelbti Rusiją terorizmą remiančia valstybe ir vertina tai kaip būdą spaudimui didinti.

Jungtinės Valstijos terorizmą remiančiomis valstybėmis laiko tik keturias šalis: Iraną, Siriją, Šiaurės Korėją ir Kubą. Visų jų ekonomikos yra daug mažesnės už Rusijos.

Kubos priskyrimas terorizmą remiančioms valstybėms vertinamas prieštaringai. Šalis į „juodąjį“ sąrašą buvo sugrąžinta paskutinėmis ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos valdymo dienomis.

Gairės: karas Ukrainoje, Joe Bidenas, Rusija, teroristinė valstybė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS