J. Bidenas atvyko į Aziją, ketina per G-20 susitikimą spausti Kiniją dėl Šiaurės Korėjos | KaunoDiena.lt

J. BIDENAS ATVYKO Į AZIJĄ, KETINA PER G-20 SUSITIKIMĄ SPAUSTI KINIJĄ DĖL ŠIAURĖS KORĖJOS

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) šeštadienį atskrido į Aziją žadėdamas kitą savaitę per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą raginti Kinijos lyderį Xi Jinpingą (Si Dzinpingą) sutramdyti Šiaurės Korėją.

J. Bidenas atskrido į Kambodžos sostinę Pnom Penį susitikti su Pietryčių Azijos šalių lyderiais, o pirmadienį Indonezijos Balio saloje įvyks pirmas jo ir Xi Jinpingo susitikimas akis į akį.

Dviejų supergalių susitikimas rengiamas po rekordinės Šiaurės Korėjos raketų bandymų virtinės, privertusios nuogąstauti, kad Pchenjanas gali netrukus įvykdyti savo septintą branduolinį bandymą.

Pirmadienį per derybas G-20 susitikimo kuluaruose J. Bidenas pasakys Xi Jinpingui, kad Kinija – svarbiausia Pchenjano sąjungininkė – „yra suinteresuota vaidinti konstruktyvų vaidmenį sulaikant blogiausias Šiaurės Korėjos tendencijas“, žurnalistams sakė JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimas Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas).

J. Bidenas taip pat pasakysiąs, kad jei Šiaurės Korėja toliau didins savo raketų ir branduolinius pajėgumus, „tai paprasčiausiai reikš tolesnį Amerikos įsitraukimo regione, karinėje ir saugumo srityse, sustiprinimą“.

J. Sullivanas pažymėjo, kad J. Bidenas nekels reikalavimų Kinijai, tik išdėstys Xi Jinpingui „savo požiūrį“.

Ar didinti spaudimą Šiaurės Korėjai, „žinoma, priklauso nuo“ Kinijos, pridūrė jis.

Japonijos premjeras Fumio Kishida (Fumijas Kišida) prisidėjo prie raginimų imtis suderintų tarptautinių veiksmų Pchenjano raketų programai sustabdyti.

Tokijas ir Seulas vis labiau nerimauja dėl Šiaurės Korėjos pastarojo meto bandymų, įskaitant tarpžemyninės balistinės raketos paleidimą.

J. Bidenas ir Xi Jinpingas – dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų lyderiai – nuo 2021 metų sausio, kai J. Bidenas tapo prezidentu, ne kartą kalbėjosi telefonu, tačiau dėl COVID-19 pandemijos ir Xi Jinpingo nenoro keliauti į užsienį jiems nepavyko susitikti asmeniškai.

Varžymasis regione

Abu lyderiai turi daug ką aptarti, Vašingonui ir Pekinui nesutariant įvairiais klausimais, nuo prekybos iki žmogaus teisių Kinijos Sindziango regione ir savarankiško Taivano statuso.

Prieš G-20 susitikimą J. Bidenas per susitikimus su Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) lyderiais akcentuos JAV įsipareigojimus šiame regione siekiant atsverti čia augančią Pekino įtaką ir ambicijas.

J. Bidenas į Pnom Penį atskrido su darbotvarke, atspindinčia jo administracijos politiką stiprinti JAV buvimą regione kaip stabilumo garantiją, sakė J. Sullivanas.

JAV lyderis įrodinės, jog reikalingi „laivybos laisvė teisėtai nekliudomai prekybai“ ir JAV „konstruktyvus vaidmuo palaikant taiką ir stabilumą regione“.

Xi Jinpingas pasirodo, V. Putino nebus

G-20 viršūnių susitikimas bus dar vienas Xi Jinpingo sugrįžimo į diplomatijos sceną po pandemijos žingsnis. Mažiau nei prieš dvi savaites jis Pekine priėmė Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą (Olafą Šolcą).

Xi Jinpingas taip pat susitiks su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu), o vėliau kitą savaitę nuvyks į Bankoką, į Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) grupės aukščiausiojo lygio susitikimą.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kurį Vakarai ignoruoja dėl invazijos į Ukrainą, neatvyks į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą Indonezijoje.

Balio saloje lapkričio 15–16 dienomis vyksiančiame viršūnių susitikime Rusijai atstovaus užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Jis deklaruos Maskvos poziciją, kad JAV savo konfrontaciniu požiūriu „destabilizuoja“ Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis G-20 viršūnių susitikime turi dalyvauti virtualiai. Jo prašymas leisti jam kreiptis į ASEAN susitikimą buvo atmestas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

nepavydėkit,kreemlinukai,vargšiukai

Smagu labai,džiaugiasi pasaulis,kad demokratai senatą išlaiko savo valdžioje.Super.

Anonimas

Kad tik skujukas is kelnių neiškristų bespaudziant. Arba nepasigirstų garsus pirstelejimas...

SENELIS TOLIAU LINKSMINA SVIETĄ....

Iš Afganistano vos išnešė kudašių. Su Rusija niekaip nesusitvarko užsiundęs ant jos visą Europą. O dabar dar Kinija žada "prispausti"....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS