J. Bidenas grasina V. Putinui asmeniškomis sankcijomis dėl Ukrainos | KaunoDiena.lt

J. BIDENAS GRASINA V. PUTINUI ASMENIŠKOMIS SANKCIJOMIS DĖL UKRAINOS

Jungtinės Valstijos antradienį įspėjo Maskvą apie skaudžias sankcijas, įskaitant priemones, nukreiptas prieš asmeniškai prezidentą Vladimirą Putiną, kurių būtų imtasi, jeigu Rusija įsiveržtų į Ukrainą.

Reaguodama Maskva pareiškė, kad sankcijas V. Putinui vertintų kaip priešišką JAV žingsnį.

„Mūsų šalies piliečių supratimu, tai sankcijos ne prieš V. Putiną, bet prieš Rusijos Federacijos tautos pasirinkimą. Nieko jums nesigaus. Visi jūsų veiksmai yra priešiški mūsų valstybei – Rusijai. Tai visiems tapo akivaizdu“, – parašė Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas trečiadienį savo „Twitter“ paskyroje.   

Anot jo, V. Putinas nepatogus Vakarams, nes pavertė Rusiją stipria ir nepriklausoma valstybe.

Vašingtono įspėjimas Maskvai nuskambėjo, kai rusų pajėgos, sutelktos aplink provakarietišką Ukrainą, pradėjo naujas karines pratybas. 

Baltieji rūmai nurodė, kad Rusijos įsiveržimo grėsmė išlieka.

Įspėjęs, kad toks žingsnis sukeltų „milžiniškų pasekmių“ ir netgi „pakeistų pasaulį“, JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sakė, kad svarstytų galimybę į planuojamas priemones įtraukti sankcijas, nukreiptas tiesiogiai prieš V. Putiną.  

„Taip. Svarstyčiau tai“, – sakė J. Bidenas, žurnalistų Vašingtone paklaustas apie galimybę imtis baudžiamųjų priemonių prieš Rusijos prezidentą, kurį jo oponentai seniai kaltina slapta sukaupus didžiulius turtus.  

Vienas amerikiečių aukšto rango pareigūnas kalbėjo apie ekonomines sankcijas, turėsiančias „didžiulių pasekmių“. Anot jo, šios sankcijos būtų gerokai platesnės už priemones, kurių buvo imtasi 2014 metais, kai Rusija įsiveržė į Ukrainai priklausantį Krymą. 

Be kita ko, numatyti suvaržymai JAV aukštųjų technologijų eksportui. Šie suvaržymai apimtų dirbtinio intelekto, kvantinės kompiuterijos bei aviacijos ir kosmoso sektorius, žurnalistams sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.     

„Kalbame apie mūsų kuriamas ir gaminamas sudėtingas technologijas“, sakė pareigūnas ir pridūrė, kad uždraudus jų eksportą, būtų suduotas stiprus smūgis V. Putino „strateginėms ambicijoms industrializuoti savo ekonomiką“. 

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džondonas) išsakė panašų grasinimą, pažymėjęs, kad šios sankcijos būtų griežčiausios „iš to, ką kada nors esame darę“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pranešė, kad penktadienį pasikalbės telefonu su V. Putinu, siekdamas išsiaiškinti Maskvos ketinimus.

Kremlius: sankcijos V. Putinui būtų „politiškai destruktyvios“

Kremlius trečiadienį pareiškė, kad asmeninės sankcijos Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui nebūtų skausmingos, bet duotų priešingus rezultatus, kalbant apie pastangas mažinti įtampą dėl Ukrainos.

„Tai nėra skausminga, tai politiškai destruktyvu“, – žurnalistams sakė V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, JAV prezidentui Joe Bidenui (Džo Baidenui) dėl Ukrainos pagrasinus sankcijomis asmeniškai Rusijos lyderiui.

„JAV Atstovų Rūmų nariai ir senatoriai, ne visai susipažinę su šia tema, kalba apie Rusijos vadovybės atstovų turto įšaldymą“, – sakė D. Peskovas ir pridūrė, kad jiems trūksta žinių, nes Rusijos aukšto rango pareigūnams jau seniai draudžiama turėti sąskaitų užsienyje.

Vokietijos, Rusijos, Prancūzijos ir Ukrainos aukšto rango atstovai trečiadienį Paryžiuje turi surengti derybas dėl Ukrainos vadinamuoju Normandijos formatu.

„Tikiuosi, kad įvyks geras, atviras pokalbis, duosiantis didžiausią įmanomą rezultatą“, – apie šias derybas sakė D. Peskovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Darželis

Sveiki, kas nors pagaliau gali atsakyti kas čia kam grasina ir kas kam yra priešiškas. Primena jau vaikų darželį kur abu besipešantys vienas kitą kaltina, kad kitas pirmas pradėjo. Ačiū.

je

ives greciau, gal tik to ir betruksta tavo misijai siame pasaulyje?

J. Bidenas:

Įvesiu sankcijas Putinui — nebesisveikinsiu su juo. Žinos tada, kaip moku nesisveikint, ot.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS