J. Bidenas įspėja dėl „katastrofos Rusijai“, jei ši įsiveržtų į Ukrainą | KaunoDiena.lt

J. BIDENAS ĮSPĖJA DĖL „KATASTROFOS RUSIJAI“, JEI ŠI ĮSIVERŽTŲ Į UKRAINĄ

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį sakė manantis, kad Rusija veršis į Ukrainą, bet įspėjo, kad Maskva sumokėtų didelę kainą už visapusišką invaziją.

Pasak J. Bideno, jis netiki, kad Vladimiras Putinas nori karo, bet Rusijos prezidentas sukūrė situaciją, kurią dabar itin sunku sušvelninti, ir tai lengvai galėtų „tapti nevaldoma“.

„Spėčiau, kad jis veršis. Jam reikia kažką daryti“, – sakė J. Bidenas ir prognozavo „nedidelį įsiveržimą“ Jungtinėms Valstijoms išbandyti.

JAV prezidentas kalbėjo spaudos konferencijoje, skirtoje pirmosioms jo valdymo metinėms.

Rusijai sutelkus prie Ukrainos sienos daugiau kaip 100 tūkst. karių ir karinės technikos, Vakarai sunerimo dėl Ukrainai iškilusios grėsmės.

J. Bidenas įspėjo Maskvą nerengti visapusiškos invazijos ir sakė: „Mūsų sąjungininkės ir partnerės yra pasirengusios primesti didelę kainą ir reikšmingą žalą Rusijai ir Rusijos ekonomikai.“

„Jei jie tikrai padarys, ką gali padaryti su prie sienos sutelktomis pajėgomis, Rusijai tai bus katastrofa“, – sakė J. Bidenas.

„Įsiveržimo į Ukrainą kaina kalbant apie fizinę gyvybių netektį, rusams... bus didelė“, – pridūrė jis.

Tačiau JAV lyderis išprovokavo kontroversiją užsiminęs, kad „koks nors reikšmingai už reikšmingą invaziją mažesnis dalykas“ sulauktų mažesnio NATO priešinimosi.

„Viena, jei tai bus nedidelis įsiveržimas; tuomet galiausiai ginčysimės, ką daryti, ko nedaryti ir taip toliau“, – sakė jis.

Įsiveržimo į Ukrainą kaina kalbant apie fizinę gyvybių netektį, rusams... bus didelė.

„Greitas ir griežtas“

Baltieji rūmai suskubo aiškinti J. Bideno komentaro. Spaudos sekretorė Jen Psaki (Džen Psaki) pažadėjo: „Jei kokios nors Rusijos karinės pajėgos peržengs Ukrainos sieną, tai bus kartojama invazija ir į ją bus pateiktas greitas, griežtas ir vieningas Jungtinių Valstijų ir mūsų sąjungininkių atsakas.“

Be to, J. Psaki pareiškime pabrėžė, kad Rusija „turi didelį kariniams veiksmams neprilygstančios agresijos, įskaitant kibernetines atakas ir pusiau karinę taktiką, vadovą“.

J. Bidenas „šiandien patvirtino, kad į tuos Rusijos agresijos aktus bus ryžtingai... ir vieningai atsakyta“, sakė spaudos sekretorė.

Tiesiai paklausta, ar J. Bidenas nebyliai leido Rusijai imtis ribotų veiksmų prieš Ukrainą, Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Emily Horne (Emili Horn) sakė, kad J. Bidenas kalbėjo apie nekarinį kišimąsi Ukrainoje.

Vis dėlto J. Bideno oponentai respublikonai griežtai kritikavo prezidentą dėl jo komentaro.

„Joe Bideno silpnumas padrąsino Vladimirą Putiną... Jis tiesiog uždegė žalią šviesą Putinui įsiveržti į Ukrainą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė senatorius Tomas Cottonas (Tomas Kotonas).

„Galimybė dirbti“

J. Bidenas kalbėjo prieš penktadienį Ženevoje įvyksiantį JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) susitikimą su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Galvoju, kad jis už tai sumokės rimtą ir didelę kainą, jei nepagalvos dabar.

Trečiadienio susitikimus Kijeve A. Blinkenas surengė prieš derybas Ženevoje. Jis paragino Maskvą rinktis „taikų kelią“.

J. Bidenas trečiadienį kalbėdamas Vašingtone bandė sklaidyti didžiausius V. Putino būgštavimus, kad Ukraina įstos į NATO, o Vakarai Ukrainoje dislokuos strateginių ginklų.

Pasak JAV prezidento, per pastarojo meto pokalbius V. Putinas pateikė du prašymus: kad Ukraina niekada netaptų NATO nare ir kad Ukrainoje nebūtų dislokuota strateginių ginklų. Pirmuoju klausimu J. Bidenas sakė, jog „nelabai tikėtina“, kad Ukraina artimoje ateityje taptų NATO dalimi, bet antrosios galimybės neatmetė.

Maskva tai tikriausiai interpretuos kaip signalą, kad J. Bidenas nori pasiūlyti kompromisą dėl jos saugumo reikalavimų.

JAV lyderis taip pat atvėrė duris naujam viršūnių susitikimui su V. Putinu.

„Yra galimybė dirbti, jei jis nori tai daryti“, – sakė J. Bidenas.

„Man kelia susirūpinimą, kad tai galėtų tapti nevaldoma, labai lengvai galėtų tapti nevaldoma... dėl Ukrainos sienų ir to, ką Rusija gali padaryti ir ko negali padaryti“, – kalbėjo JAV prezidentas. – Tikiuosi, Vladimiras Putinas supranta, kad neturi labai daug galimybių dominuoti pasaulyje, nebent [būtų pradėtas] visapusiškas branduolinis karas.“

„Žinau, kad Putino laukia aiškus pasirinkimas: eskalacija arba diplomatija“, – sakė J. Bidenas.

„Galvoju, kad jis už tai sumokės rimtą ir didelę kainą, jei nepagalvos dabar“, – pažymėjo JAV lyderis.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

IŠ AFGANISTANO GEDINGAI PABĖGO...

O Rusiją ir Kiniją toliau gąsdina. Ar ne klounas tas Baidenas cirko arenoje? Sukriošėli - bėgai nuo kiškio, o šoki prieš mešką...Pakels koją apsiusiuos ir nueis net nepastebėdamas...

tik

nepropoguok blogio slavams nes kiek blogio patys priskaldet ir toliau ciniskai skaldot satansion kailyje pamirse kiek nekaltu zmoniu nuzudet patys su spec t kas vyksta ir siandien kai tokios salys taikiai vystosi jus ima arogantiskas siutas kad tai ne jus o neapikanta blogas patarejas ir be logisko dialogo nieko nebus o apgavikais netyki niekas ka matome ir pacioje jav ======

išgaudysim po vieną

visus mordoro šunyčius, atsakysit už savo lojimą
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS