J. Bidenas: Izraelis per ramadaną pristabdys veiksmus Gazos Ruože | KaunoDiena.lt

J. BIDENAS: IZRAELIS PER RAMADANĄ PRISTABDYS VEIKSMUS GAZOS RUOŽE

  • 0

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį pareiškė, kad Izraelis sutiko nutraukti Gazos Ruožo puolimą per musulmonų šventąjį ramadano mėnesį pagal susitarimą dėl paliaubų, dėl kurio deramasi.

„Artėja ramadanas ir izraeliečiai susitarė, kad ramadano metu jie taip pat nevykdys jokios veiklos, kad duotų mums laiko išlaisvinti visus įkaitus“, – sakė J. Bidenas interviu laidų vedėjui Sethui Meyersui (Setui Mejersui) JAV televizijos tinkle NBC.

Palestiniečių teritorijoje siaučiant humanitarinei krizei, Egipto, Kataro, JAV, Prancūzijos ir kitų šalių atstovai tarpininkauja Izraeliui ir islamistų grupuotei „Hamas“, siekdami pristabdyti kovas ir paleisti Gazos Ruože laikomus Izraelio įkaitus.

Anksčiau pirmadienį J. Bidenas pareiškė, kad tikisi, jog paliaubos Gazos Ruože galėtų prasidėti artėjantį pirmadienį.

81 metų prezidentas pateikė daugiau informacijos apie tai, kaip galėtų atrodyti susitarimas, kalbėdamas šiuo klausimu per interviu S. Meyersui.

„Kelias į priekį yra, nors ir su sunkumais“, – sakė jis S. Meyersui, paklaustas, kaip užbaigti konfliktą.

Tarpininkai tikėjosi sudaryti susitarimą iki musulmonų šventojo Ramadano mėnesio pradžios maždaug po dviejų savaičių.

J. Bidenas anksčiau yra kalbėjęs apie šešių savaičių paliaubas.

„Laikinos paliaubos“

JAV prezidentas teigė, kad toks susitarimas „suteiks mums laiko pradėti judėti ta kryptimi, kuria daugelis arabų šalių yra pasirengusios judėti“ normalizuojant santykius su Izraeliu.

„Manau, kad jei pasieksime laikinas paliaubas, galėsime judėti link to, kad pakeistume dinamiką“, – sakė jis.

J. Bidenas iki šiol tvirtai palaikė Izraelį, nepaisydamas per izraeliečių puolimą Gazos Ruože smarkiai išaugusio aukų skaičiaus. Izraelio karo veiksmus Gazos Ruože išprovokavo palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ beprecedenčiai spalio 7 dienos išpuoliai žydų valstybės teritorijoje.

Tačiau JAV prezidentas vis labiau spaudė Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų) stengtis išvengti civilių aukų, ypač per Izraelio planuojamą puolimą Rafoje Gazos Ruožo pietuose.

Kelias į priekį yra, nors ir su sunkumais.

J. Bidenas pridūrė, kad Izraelis įsipareigojo evakuoti dideles Rafos dalis prieš sunaikindamas likusią „Hamas“ dalį.

Tačiau apskritai J. Bidenas perspėjo, kad „vienintelis būdas Izraeliui galiausiai išlikti“ – tai pasiekti susitarimą dėl „taikos ir saugumo izraeliečiams ir palestiniečiams“.

Didėjant įtampai su B. Netanyahu, J. Bidenas sakė S. Meyersui, kad jei Izraelis toliau tęs su „neįtikėtinai konservatyvia vyriausybe [...], jie praras paramą visame pasaulyje“.

J. Bideno komentarai pasirodė po to, kai jo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) sekmadienį pareiškė, kad kelių šalių atstovai savaitgalį susitiko Paryžiuje ir susitarė dėl pagrindinių laikinų paliaubų kontūrų. Gazos Ruožą valdančios „Hamas“ atstovai susitikime nedalyvavo.

Karą Gazos Ruože sukėlė precedento neturintis „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį spalio 7 dieną, per kurį žydų valstybėje žuvo apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių, rodo AFP vertinimas, pagrįstas oficialiais skaičiais.

„Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad Gazos Ruože dar liko apie 130 įkaitų, kurių mažiausiai 31, kaip manoma, buvo nužudytas.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo mažiausiai 29 tūkst. 782 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS