J. Bidenas metinėje kalboje kreipsis į Kongresą ir rinkėjus | KaunoDiena.lt

J. BIDENAS METINĖJE KALBOJE KREIPSIS Į KONGRESĄ IR RINKĖJUS

  • 0

JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) laukia vienas svarbiausių momentų jo politinėje karjeroje – ketvirtadienį, kongresmenams skaitydamas metinį pranešimą apie valstybės padėtį, jis sieks įtikinti skeptiškai nusiteikusius rinkėjus, kad balsas už jį lapkritį vyksiančiuose rinkimuose būtų teisingas pasirinkimas.

Dažniausiai metinis kreipimasis į Kongresą būna simbolinės reikšmės renginys, tačiau 2024 metais jo svarba yra gerokai išaugusi, 81-erių demokratui siekiant įveikti didėjantį spaudimą dėl savo amžiaus, stringančios JAV ekonomikos ir karų Gazos Ruože bei Ukrainoje.

Milijonai kalbą per televizijos ekranus įdėmiai stebėsiančių amerikiečių koncentruosis ne tik į tai, ką seniausias JAV istorijoje prezidentas sakys, bet ir kaip jis tai darys. Jo tikėtinas varžovas rinkimuose, 77 metų respublikonas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), nuolat pašiepia J. Bideno fizinę ir psichinę būklę.

Tikimasi, kad 21 val. vietos (penktadienį 3 val. Lietuvos) laiku sakomoje kalboje bus pabrėžiami pasiekimai infrastruktūros, vaistų kainų ir studentų paskolų srityse. J. Bidenas trečiadienį netgi pareiškė, kad per trejus metus padarė daugiau nei dauguma prezidentų per aštuonerius.

„Jūs pasamdėte mane, kad atlikčiau savo darbą, kurčiau ekonomiką, kuri būtų naudinga dirbantiems žmonėms, ir pagerinčiau šeimų gyvenimą, – socialiniame tinkle „X“ rašė JAV lyderis. – Aš jus informuosiu apie mūsų pažangą ir išdėstysiu tolesnį kelią.“

D. Trumpas ir J. Bidenas, iškovoję užtikrintas pergales šios savaitės „superantradienio“ pirminiuose rinkimuose, padėjo pamatus 2020-ųjų prezidento rinkimų scenarijaus pakartojimui. Tačiau, kaip rodo apklausos, daugelis JAV rinkėjų iš tikrųjų to nenori.

J. Bidenas rinkimus pateikia kaip egzistencinę priešpriešą, perspėdamas, kad jei D. Trumpas sugrįš į Baltuosius rūmus, kils pavojus JAV demokratijai ir jos pasaulinei padėčiai.

Visgi pats į virtinę skandalų įsivėlęs D. Trumpas, kuriam pateikti kaltinimai keliose baudžiamosiose bylose, įskaitant kaltinimus dėl bandymo anuliuoti prieš ketverius metus patirtą pralaimėjimą, dėka palaikymo iš darbininkų klasės, provincijos gyventojų ir baltųjų rinkėjų sugeba laužyti įprastus politinius dėsnius.

J. Bideno suklupimai

Nors J. Bidenas naujausiose apklausose atsilieka nuo D. Trumpo, jis tikisi savo metinėje kalboje apie valstybės padėtį priminti amerikiečiams, kodėl jie prieš ketverius metus už jį balsavo ir kodėl turėtų atverti jam kelią į antrąją kadenciją.

Jūs pasamdėte mane, kad atlikčiau savo darbą, kurčiau ekonomiką, kuri būtų naudinga dirbantiems žmonėms, ir pagerinčiau šeimų gyvenimą.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer) teigė, kad demokratas kartu su padėjėjais visą savaitgalį Kemp Deivide rengė kalbą, o ketvirtadienį planuoja ją toliau tobulinti.

Baltieji rūmai pridūrė, kad J. Bidenas yra gerai pasiruošęs galimai žodinei konfrontacijai su D. Trumpo sąjungininkais, kaip ir per pernykštę jo kalbą, tačiau tai ne vienintelis pavojus.

Stebėtojai taip pat sieks įvertinti bendrą J. Bideno kompetenciją ir fizinę bei mentalinę būseną, kadangi pastaraisiais metais JAV vadovas privertė rinkėjus suabejoti savo pajėgumu eiti tokias pareigas, patirdamas nemažai – tiesiogine to žodžio prasme – suklupimų ir nerišlaus kalbėjimo atvejų.

„Kiekvieno prezidento, nesvarbu, ar tai būtų Bidenas, ar ne, suklupimas, nebūtinai fizinis, bet dėl žodžių, dažnai gali užgožti prezidento žodžius“, – naujienų agentūrai AFP sakė Sarada Peri, buvusio JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) kalbų rašytoja.

J. Bidenas teigė, kad tarp pagrindinių jo kalbos akcentų atsidūrė ir moterų reprodukcinės teisės, dėl kurių liberalesnio traktavimo demokratai mano turintys pranašumą prieš konservatyviuosius respublikonus.

Pasaulis taip pat stebės šią kalbą, nes dėl karų Gazos Ruože ir Ukrainoje lapkričio 5 dieną įvyksiančių JAV prezidento rinkimų svarba vargu ar gali būti dar didesnė.

Tikimasi, kad J. Bidenas paragins respublikonus nutraukti politinį paralyžių Vašingtone, dėl kurio stabdoma gyvybiškai svarbi pagalba Ukrainos kovai su Rusijos invazija.

JAV prezidentas kvietė Ukrainos pirmąją ponią Oleną Zelenską ir velionio Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno našlę būti jo viešniomis JAV Kapitolijuje, tačiau abi pranešė negalinčios atvykti, nurodė Baltieji rūmai.

D. Trumpas taip pat primygtinai ragina sąjungininkus Kongrese blokuoti bendrą finansinį J. Bideno administracijos parengtą paketą, kuriuo siekiama pažaboti migrantų krizę pasienyje su Meksika bei kartu teikti pagalbą Izraeliui, kariaujančiam su islamistų judėjimu „Hamas“, ir Ukrainos pasipriešinimui Maskvos vykdomai invazijai. Tokį pasipriešinimą verslo magnatas pateikia kaip nenorą leisti J. Bidenui pasiekti svarbią politinę pergalę rinkimų metais.

Gairės: Joe Bidenas, metinė kalba, kongresas, prezidento rinkimai, JAV, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS