J. Bidenas nemano, kad Kinija tieks ginklus Rusijai | KaunoDiena.lt

J. BIDENAS NEMANO, KAD KINIJA TIEKS GINKLUS RUSIJAI

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) penktadienį sakė nesitikintis Kinijos „didelės iniciatyvos“ dėl ginklų tiekimo Rusijai, užpuolusiai savo kaimynę Ukrainą.

Jis kalbėjo kelios dienos po valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) komentaro televizijai CBS, kad Kinija „svarsto galimybę teikti [Maskvai] letalinę“ ginkluotę, „pradedant šaudmenimis ir baigiant pačiais ginklais“. Kinija tokius kaltinimus atmetė.

Penktadienį interviu televizijai „ABC News“, kurio metu kalbėjo įvairiais klausimais, nuo planų dėl antros kadencijos iki karo Ukrainoje, J. Bidenas atrodė atšaukiantis J. Blinkeno komentarus.

„Mes to dar nematėme, bet aš nesitikiu Kinijos didelės iniciatyvos tiekti ginkluotę Rusijai“, – sakė jis.

Prezidentas paaiškino, kad pernai vasarą kalbėdamasis su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) aiškiai pasakė, kokios būtų ginklų tiekimo Rusijai pasekmės.

„Be jokio vyriausybės raginimo 600 Amerikos korporacijų pasitraukė iš Rusijos – nuo „McDonald's“ iki „Exxon“, – Kinijos lyderiui sakęs J. Bidenas.

Be jokio vyriausybės raginimo 600 Amerikos korporacijų pasitraukė iš Rusijos – nuo „McDonald's“ iki „Exxon“.

„Ir aš pasakiau: „Jei jūs užsiimsite tokiu pačiu brutalumu, vykstančio brutalumo rėmimu, galite sulaukti tokių pačių pasekmių“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Klausinėjamas, ar Kinija gali „peržengti ribą“, J. Bidenas atsakė, kad JAV tokiu atvejų reaguotų.

„Paskelbtume griežtas sankcijas visiems, kas tai padarytų“, – pabrėžė jis.

„Naikintuvai nereikalingi“

J. Bidenas taip pat pareiškė, kad Ukrainai šiuo metu nereikia naikintuvų F-16.

Pasak jo, amerikiečiai dabar siunčia Ukrainos kariuomenei tankų, artilerijos ir oro gynybos priemonių – „tai, ką mūsų patyrę kariškiai laiko šiuo metu reikalingais“ dalykais.

Žurnalistui paklausus, ar tai reiškia, kad koviniai lėktuvai Ukrainai niekada nebus siunčiami, J. Bidenas atsakė, kad kol kas neįmanoma numatyti, ko ateityje reikės Ukrainos gynybai.

„Šiuo metu, mūsų kariškių nuomone, nėra pakankamo pagrindo tiekti F-16“, – pridūrė J. Bidenas.

Interviu jis taip pat užsiminė, kad ateityje – nors ir ne iš karto – paskelbs 2024 metais sieksiantis antros kadencijos.

Pastaruoju metu vis labiau spėliojama dėl J. Bideno planų. Būdamas 80 metų jis yra seniausias per visą istoriją JAV prezidentas ir nors ne kartą sakė, kad ketina vėl dalyvauti rinkimuose, oficialiai to dar nėra deklaravęs.

Penktadienį vakare parodytame interviu jis sakė: „Nuo pat pradžių... ketinau dalyvauti [rinkimuose].“

Gairės: Joe Bidenas, Kinija, Ukraina, Rusija, ginklai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS