J. Bidenas surengs derybas su JAV įstatymų leidėjais dėl pagalbos Ukrainai | KaunoDiena.lt

J. BIDENAS SURENGS DERYBAS SU JAV ĮSTATYMŲ LEIDĖJAIS DĖL PAGALBOS UKRAINAI

  • 0

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį pakvietė Kongreso lyderius į derybas dėl tolesnės pagalbos Ukrainai, pranešė Baltieji rūmai, didėjant susirūpinimui dėl mažėjančios Vakarų paramos.

Vašingtono jau patvirtinta karinė pagalba Ukrainai eina į pabaigą, o respublikonai blokuoja demokrato J. Bideno prašymą nuo Rusijos invazijos besiginančiai šaliai skirti 60 mlrd. dolerių (apie 55 mlrd. eurų) vertės pagalbą, jei jis nesugriežtins JAV imigracijos įstatymų.

Ukrainai skirti pinigai taip pat atsidūrė abiejų partijų priešpriešos fone, Kongresui bandant pasiekti susitarimą, kad penktadienį būtų išvengta JAV vyriausybės uždarymo.

J. Bidenas Baltuosiuose rūmuose priims JAV Atstovų Rūmų ir Senato vadovus, „kad aptartų papildomo jo prašymo dėl nacionalinio saugumo didžiulę svarbą“, žurnalistams sakė spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan Pjer).

Anot jos, prezidentas pabrėš, kaip svarbu tuo klausimu judėti į priekį.

Šios derybos gali būti žingsnis į priekį sprendžiant JAV finansavimo Ukrainai likimą, J. Bidenui kelias savaites atsisakius dalyvauti susitikimuose su respublikonais.

Antradienį jis taip pat kalbėjosi su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu) ir, Baltųjų rūmų teigimu, suderino abiejų šalių paramą Ukrainai Rusijos karo akivaizdoje.

Didėja susirūpinimas dėl Ukrainos likimo, mat Jungtinės Valstijos – pagrindinė Kyjivo rėmėja – nuo rugsėjo nesugeba susitarti dėl naujo pagalbos paketo.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, kuris gruodį lankėsi Vašingtone ir nesėkmingai bandė įtikinti Kongresą pakeisti poziciją, šią savaitę Pasaulio ekonomikos forume Davose, Šveicarijoje, susitiko su aukšto rango JAV pareigūnais.

V. Zelenskis, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ir J. Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) aptarė pagalbą, įvykius mūšio lauke ir ukrainiečių lyderio idėjas dėl taikos formulės, pranešė Baltieji rūmai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad Maskvos pajėgos turi persvarą, o Ukrainai, pasak jo, gresia nepataisoma žala, jei ji ir toliau tęs savo veiksmus. Maskva atmeta bet kokį taikos planą, kuris neleistų jai išlaikyti užkariautos teritorijos.

Gairės: Joe Bidenas, derybos, kongresas, parama Ukrainai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS