J. Borrellis: jokia ES narė dar nepasiūlė konkrečių sankcijų Rusijai dėl A. Navalno | KaunoDiena.lt

J. BORRELLIS: JOKIA ES NARĖ DAR NEPASIŪLĖ KONKREČIŲ SANKCIJŲ RUSIJAI DĖL A. NAVALNO

Nė viena Europos Sąjungos valstybė narė dar nepateikė pasiūlymų dėl sankcijų Rusijai, susietų su rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno įkalinimu, bet aptarimas tęsis, penktadienį sakė Maskvoje viešintis Bendrijos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis).

„Dėl sankcijų: šiuo metu nė viena Europos Sąjungos valstybė narė nėra pateikusi savo pasiūlymų, bet aptarimas tęsis užsienio reikalų ministrų taryboje ir, taip pat, per posėdį kovo mėnesį, kai... vyks bendras Europos Sąjungos ir Rusijos santykių aptarimas... Mano vizitas Maskvoje yra pasirengimo šiam aptarimui dalis, nes labai svarbu apsispręsti, ką darysime su šiais santykiais“, – sakė J. Borrellis spaudos konferencijoje Maskvoje po susitikimo su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

ES užsienio politikos vadovas dar kartą pabrėžė, kad Bendrija ragina Rusiją paleisti A. Navalną.

„Galvoju, kad išsamus ir skaidrus tyrimas gali suteikti informacijos apie bandymą nunuodyti poną Navalną. Bet, atvirai kalbant, galime tai kiek norime kartoti, bet klausimas lieka“, – sakė J. Borrellis.

Pasak jo, per susitikimą su S. Lavrovu jis paragino paleisti A. Navalną ir ištirti jo apnuodijimą.

„Mano vizitas surengtas tokiu metu, kai buvo areštuotas ir nuteistas Aleksejus Navalnas, [sulaikyta] tūkstančiai demonstrantų. Kaip suprantate, išreiškiau ponui Lavrovui savo didelį susirūpinimą šiais faktais ir paraginau paleisti Navalną, nuodugniai ištirti jo apnuodijimą“, – nurodė J. Borrellis.

Jis pabrėžė, kad ES gerbia Rusijos suverenitetą, bet priminė, kad Rusiją „įpareigoja įstatymo viršenybės, žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių principai, kurie yra svarbūs ir ES, ir Rusijai“.

S. Lavrovas: Rusija nelaiko ES patikima partnere

Galimos sankcijos Rusijai dėl opozicionieriaus Aleksejaus Navalno bylos yra Europos Sąjungos vidaus reikalas, o Maskva yra pripratusi prie jai taikomų baudžiamųjų priemonių ir nelaiko Bendrijos patikima partnere, penktadienį pareiškė rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Mes tai traktuojame kaip Europos Sąjungos vidaus reikalą. Esame įpratę, kad Europos Sąjunga, kaip jau minėjau, vis dažniau griebiasi vienašališkų apribojimų, neturinčių teisėto pagrindo“, – sakė ministras per spaudos konferenciją, surengtą po jo derybų su ES diplomatijos vadovu Josepu Boreliu (Žozepu Boreliu).

S. Lavrovas pabrėžė, kad Rusija „savo gyvenimą kuria remdamasi prielaida, kad Europos Sąjunga, bent jau šiuo etapu, yra nepatikima partnerė“.

„Tikiuosi, kad artėjanti strategijos peržiūra vis dėlto leis atkreipti dėmesį į esminius Europos Sąjungos interesus jos artimiausiose kaimynystėje. Tikiuosi, kad šiandienos derybos padės išeiti į konstruktyvesnę trajektoriją. Esame tam pasirengę“, – pažymėjo rusų URM vadovas.

Komentuodamas A. Navalno ES adresuotą raginimą įvesti sankcijų verslininkams, laikomais artimais Kremliui, S. Lavrovas pasiūlė žurnalistams „išnagrinėti, ar pasaulyje yra dar kokia nors situacija, kai politikas ar į politiko vaidmenį pretenduojantis asmuo, reikalautų, kad užsienio valstybės skelbtų sankcijas jo gimtajai šaliai“.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

ALGIS

O tai ką skiedžia mūsiškiai politikieriai , ką jie -nieko nepasiūlė ES Užsienio reikalų ministrų pasitarime , kas čia ką apgaudinėja .

O KOKS PAGRINDAS?

Įsivaizduojate - nei viena Europos sąjungos valstybė dar dėl kažkokio Nasralno nepateikė Rusijai sankcijų !!! Klausimas - už ką ? Suprantu, kad to reikalauja Amerikos banditėliai. Niekas nekaltas, kad pati Europa per giliai įlindo Amerikai į tam tikrą vietą. Didžiausią klaidą Europa padarė po antro pasaulinio karo kai įsileido tuos teroristus į Europą.

juk

kokios sankcijos gali buti jei patys zy,dai tyli ir tai ju mosad politika veikti kitu saskaita kas kai ne je visa politgenocida ir organizuoja juk irano generola tai je patvarke su jav pompeo nutarymu kuri turejo pasirasyt Trumpas nors jis per 4m nutrauke visus karus o siandien matome zydai vel syrus atakuoja nors jie nieko nepuola ar tai nerodo ju chazariska sionistu prigimti ir nejaucia dekingumo uz Jeruzale ir toliau loja per RTVi ant Trumpo o kas vatikana sukure?... ir daug ???????? kuriu neuzteks visom ju nieksybem nes ju dievukas tai liucipierius su setonu kaip Kristus pasake tai netikri pranasai ir veidmainiai ir jei neatgailaus Tevas ju nepriims AMEN...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS