J. Kaczynskis: naujajai vyriausybei viskas įmanoma – net politinės žmogžudystės | KaunoDiena.lt

J. KACZYNSKIS: NAUJAJAI VYRIAUSYBEI VISKAS ĮMANOMA – NET POLITINĖS ŽMOGŽUDYSTĖS

Didžiausios Lenkijoje opozicinės partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) lyderis Jaroslawas Kaczynskis pareiškė, kad vadovaujant naujajai koalicinei vyriausybei viskas įmanoma, net ir politinės žmogžudystės.

Taip J. Kaczynskis reagavo į Seimo, parlamento žemųjų rūmų, pirmininko Szymono Holownios žodžius, jog trečiadienį nepagarbą parlamento apsaugininkams parodę parlamentarai sulauks „padarinių“. Apsaugininkai įsivėlė į muštynes su PiS politikais, mėginusiais pro jų gretas prastumti kolegas Mariuszą Kaminskį ir Maciejų Wasiką, norėjusius patekti į parlamentą.

Buvęs vidaus reikalų ministras M. Kaminskis ir buvęs jo pavaduotojas M. Wasikas gruodį buvo nuteisti kalėti dvejus metus už piktnaudžiavimą tarnyba. Prezidentas Andrzejus Duda, taip pat atėjęs iš PiS, vėliau suteikė jiems malonę. PiS reikalauja, kad M. Kaminskiui ir M. Wasikui būtų leista išlaikyti savo vietas parlamente. Trečiadienį abu buvę ministrai norėjo patekti į Seimo plenarinį posėdį ir susimušė su apsaugos darbuotojais, kai jiems buvo uždrausta įeiti į salę.

„Iš šios vyriausybės, kuri nuolat pažeidžia įstatymus, galima tikėtis visko, netgi politinių žmogžudysčių“, – sakė J. Kaczynskis.

Į jo žodžius netruko atšauti Piliečių koalicijos parlamentaras Marcinas Bosackis. „Prašau pono Kaczynskio atsisakyti šios neapykantos kalbos ir, kaip matyti iš šiandienos pareiškimo, visiškų absurdų kalbos, nes būtent tokia neapykantos kalba prieš penkerius metus lėmė Pawelo Adamowicziaus nužudymą“, – sakė jis, turėdamas galvoje Gdansko mero nužudymą 2019 metais. Parlamentaras pridūrė, kad jau įrodyta, jog žudikas „buvo įkvėptas neapykantos propagandos, tuo metu transliuotos per valstybinę televiziją TVP“.

Vėliau ketvirtadienio popietę Seimo pirmininkas Sz. Holownia pareiškė, kad J. Kaczynskio žodžiai „daro Lenkijai siaubingą meškos paslaugą, nes juos girdi pasaulis ir jie byloja apie mūsų šalį, kurioje vyksta normalus demokratinis valdžios ir atsakomybių pasikeitimo procesas, kaip apie tokią, kurioje vyksta perversmas ir planuojamos politinės žmogžudystės“. Sz. Holownia pridūrė, kad tokie dalykai kartais nutinka „žlugusiose valstybėse, įvairiose pasaulio vietose, bet ne Lenkijoje“.

„Ar jūs, pone Kaczynski, suvokiate, ką su tokiais žodžiais padarys Rusijos propaganda? Juk jo žodžiai šiandien bus visuose Rusijos dienraščiuose. Štai kokia šalis yra Lenkija, palaikanti mūsų priešę Ukrainą, sakys rusai, tik pažiūrėkite, kas ten vyksta: politinės žmogžudystės, valstybės perversmas“, – sakė Sz. Holownia. „Ar jis (J. Kaczynskis) supranta procesą, kuriame dalyvauja? Kad šiandien jis pučia į vieną dūdą su Rusijos propaganda?“, – tęsė Seimo pirmininkas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ožislovas

Ta lenkiška "bulvė" man vis labiau primena mūsų "Ožį".

Varšuva Lietuvos pasienis

Kur tas senelis dar kišasi? Sėdėk namie šiltai, be tavęs susitvarkys.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS