J. Kerry neigia pavadinęs Izraelį „apartheido valstybe“ | KaunoDiena.lt

J. KERRY NEIGIA PAVADINĘS IZRAELĮ „APARTHEIDO VALSTYBE“

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) pirmadienį kategoriškai neigė, jog kada nors yra pavadinęs Izraelį „apartheido valstybe“, – kilus ginčui dėl komentarų, kuriuos jis esą išsakė per privatų susitikimą.

„Izraelis yra energinga demokratija ir aš netikiu, nesu kada nors pareiškęs, nei viešai, nei privačiai, kad Izraelis yra apartheido valstybė ar kad jis ketina tokia tapti“, – sakoma griežtame JAV diplomatijos vadovo pareiškime, kuris buvo paskelbtas po anksčiau pirmadienį pasigirdusių raginimų atsistatydinti ar bent jau atsiprašyti už tuos įtariamus komentarus.
„Bet kas, kas ką nors apie mane žino, tai žino be menkiausios abejonės“, – pažymėjo J.Kerry.

Tačiau valstybės sekretorius, kurio sunkios pastangos tarpininkauti dėl taikos tarp Izraelio ir palestiniečių žlugo, užsiminė, kad prastai pasirinko žodžius, kai penktadienį kalbėjo tarptautiniams Trišalės komisijos ekspertams.

„Turiu pakankamai ilgos patirties, kad taip pat žinočiau žodžių galią suklaidinti, net netyčia, ir jei galėčiau atsukti juostą atgal, pasirinkčiau kitokius žodžius apibūdindamas savo tvirtą įsitikinimą, kad vienintelis būdas, (kalbant apie) ilgalaikę perspektyvą, turėti žydų valstybę ir dvi valstybes, dvi tautas, taikiai ir saugiai gyvenančias viena šalia kitos, yra per dviejų valstybių sprendimą“, – sakė jis.

JAV interneto naujienų svetainė „The Daily Beast“ pranešė, jog J.Kerry per minėtą susitikimą perspėjo, kad „unitarinė valstybė galiausiai arba taps apartheido valstybe su antros klasės piliečiais, arba taps valstybe, kuri sunaikins Izraelio gebėjimą būti žydų valstybe”.

Svetainė teigė, kad tame susitikime dalyvavęs šaltinis pateikė jai įrašą su J.Kerry pastabomis, kurios sukėlė triukšmą Izraelyje ir paskatino vieną JAV respublikonų senatorių pareikalauti valstybės sekretoriaus atsistatydinimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS