J. Stoltenbergas: klimato kaita yra viena iš priežasčių, turinčių įtakos pasaulio saugumui | KaunoDiena.lt

J. STOLTENBERGAS: KLIMATO KAITA YRA VIENA IŠ PRIEŽASČIŲ, TURINČIŲ ĮTAKOS PASAULIO SAUGUMUI

  • 3

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sekmadienį pabrėžė būtinybę kovoti su visuotiniu atšilimu ir nurodė, kad klimato kaita yra svarbi krizių, darančių įtaką pasaulio saugumui, priežastis.

Šias pastabas jis išsakė Baku surengtoje spaudos konferencijoje su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu (Ilchamu Alijevu), kuris lapkričio mėnesį surengs Jungtinių Tautų klimato kaitos aukščiausiojo lygio susitikimą COP29.

Konferencijos metu jis gyrė Baku už svarbų vaidmenį tiekiant gamtines dujas NATO sąjungininkams. J. Stoltenbergas taip pat pabrėžė, kad dabartinis iššūkis yra tas, kad pasauliui reikia energijos, tačiau kartu jis susiduria su visuotiniu atšilimu.

„Turime suderinti energetikos ir aplinkosaugos poreikius“, – nurodė J. Stoltenbergas ir pridūrė, kad „klimato kaita svarbi saugumui ir NATO“.

„Klimato kaita daugina krizes, ir klimato kaitos padarinius matome visame pasaulyje“, – teigė jis.

NATO generalinis sekretorius taip pat pasveikino Azerbaidžaną už investicijas į alternatyvią energetiką, pabrėždamas didžiulį šalies, kaip hidroenergijos ir saulės energijos tiekėjos Europos rinkoms, potencialą.

Aplinkosaugos grupės kritikuoja sprendimą surengti JT aukščiausiojo lygio susitikimą dėl klimato kaitos naftos ir dujų gavybos šalyje Azerbaidžane.

Tačiau dabar Baku siekia pakeisti savo, kaip taršios autoritarinės valstybės, reputaciją.

Pasak I. Aliyevo, nors Azerbaidžanas yra visos Europos dujų tiekėjas, jis vykdo plataus užmojo ekologinio perėjimo darbotvarkę.

Prezidentas pridūrė, kad tai, jog Azerbaidžanas buvo pasirinktas lapkričio 11–24 dienomis įvyksiančio COP29 susitikimo šeimininku, yra „ženklas, kad mūsų pastangos pereinant prie ekologiškos ekonomikos yra pripažintos“.

2024-ieji bus antrieji metai iš eilės, kai COP29 konferenciją rengs viena iš naftos milžinių. Praėjusiais metais JT aukščiausiojo lygio susitikimas vyko Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Kitas prieštaringai vertinamas būsimos konferencijos aspektas yra tas, kad pirmininkavimas patikėtas buvusiam Azerbaidžano valstybinės naftos bendrovės SOCAR vadovui Mukhtarui Babayevui (Muchtarui Babajevui).

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

dar vienas NATO pridurkas kliedet kaip

Bidenas pradejo... neserkit siu jankisku asilu GMO-CMO produkcija .. jie deboileje tiesiog akyse.

Patarimas

Greičiau atsiimkit Vakarų Azerbaidžano provinciją su sostine Erivane iš kumpanosių.

Girinis

ka jis ruko,kad taip nusikalba? Klimato kaita,tai akivazdus Medziu Trukumas!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS