J. Stoltenbergas: NATO šią savaitę atsakys į Rusijos nuogąstavimus | KaunoDiena.lt

J. STOLTENBERGAS: NATO ŠIĄ SAVAITĘ ATSAKYS Į RUSIJOS NUOGĄSTAVIMUS

Tvyrant įtampai Ukrainos konflikte, NATO dar šią savaitę raštu atsakys į Rusijos nuogąstavimus dėl saugumo Europoje. Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas antradienį amerikiečių stočiai CNN sakė, kad šiuo metu rengiami pasiūlymai atitinkamam dokumentui, „kurį mes pateiksime šią savaitę“. Tai esą bus daroma paraleliai su Jungtinėmis Valstijomis.

Maskva reikalauja NATO ir JAV saugumo garantijų. Vakarų valstybės savo ruožtu reikalauja, kad Rusija atitrauktų prie Ukrainos sienos sutelktus savo karius.

J. Stoltenbergas sakė, jog Rusijai bus pareikšta, „kad mes pasirengę susėsti (prie vieno stalo)“. Esą gali būti diskutuojama, pavyzdžiui, apie ginkluotės kontrolę, karinių veiksmų skaidrumą ar rizikos mažinimo mechanizmus. Be to, norima išklausyti Rusijos būgštavimų. „Tačiau mes nesame pasirengę eiti į kompromisus dėl pagrindinių principų“, – pabrėžė NATO vadovas. Tarp jų yra kiekvienos Europos šalies teisė pačiai nuspręsti, prie kokio Aljanso jungtis. Rusija reikalauja stabdyti NATO plėtrą į rytus ir pirmiausiai nori užkirsti kelią Ukrainos narystei Vakarų gynybiniame aljanse.

Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki antradienį paklausta neatsakė, kada bus pateiktas JAV atsakymas į Rusijos svarstymus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS