Japonija ir Naujoji Zelandija planuoja derybas dėl didesnio bendradarbiavimo gynybos srityje | KaunoDiena.lt

JAPONIJA IR NAUJOJI ZELANDIJA PLANUOJA DERYBAS DĖL DIDESNIO BENDRADARBIAVIMO GYNYBOS SRITYJE

Japonija ir Naujoji Zelandija ketvirtadienį paskelbė apie derybas, kuriomis siekiama išplėsti bendradarbiavimą gynybos ir saugumo srityje, įskaitant dalijimąsi žvalgybos duomenimis, ir perspėjo apie regioninius iššūkius, tai – paslėpta nuoroda į Pekiną.

 
 

 

Pranešimas paskelbtas po Japonijos ministro pirmininko Fumio Kishidos derybų su kolege iš Naujosios Zelandijos Jacinda Ardern, viešėjusia Tokijuje per kelionę į Aziją, kurios tikslas – megzti sąjungas ir stiprinti prekybą po pandemijos pertraukos. Bendrame pareiškime abi šalys pakartojo esamas bendras pozicijas įvairiais klausimais, įskaitant bendrą nepritarimą Rusijos invazijai į Ukrainą ir susirūpinimą dėl regioninių grėsmių.

„Bandymai jėga pakeisti status quo niekada negali būti toleruojami“, – po derybų su J. Ardern žurnalistams sakė F. Kishida. „Japonija ir Naujoji Zelandija griežtai prieštarauja tokiems bandymams bet kuriuose regionuose, įskaitant Rytų ir Pietų Kinijos jūras“, – sakė jis, nors nė vienas lyderis Pekino tiesiogiai neįvardijo. „Mes atvirai kalbėjome apie strateginės partnerystės tarp mūsų šalių stiprinimą ir generavome konkretų rezultatą“, – sakė F. Kishida, paskelbęs sprendimą „pradėti derybas dėl susitarimo saugumo ir gynybos srityse“.

Bendrame pareiškime abi šalys perspėjo dėl „augančių iššūkių pagrindinėms Japonijos ir Zelandijos vertybėms ir principams“, pakartodamos savo įsipareigojimą siekti „laisvo ir atviro Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono“. Pareiškime teigiama, kad abi šalys dabar kurs „teisinę sistemą, skirtą abipusei įslaptintos informacijos, kuria keičiasi vyriausybės, apsaugai, kad būtų galima sklandžiau ja dalytis“.

Japonija nepriklauso žvalgybos tinklo „Penkių akių“ grupei, kurią sudaro Naujoji Zelandija, Australija, JAV, Didžioji Britanija ir Kanada. Tačiau ji stengiasi sustiprinti kitus aljansus prieš Kiniją, įskaitant „Quad“ grupę, į kurią įeina JAV, Indija ir Australija. Tikimasi, kad kitą mėnesį „Quad“ surengs viršūnių susitikimą Japonijoje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS