Japonija nori priversti gamintojus pardavinėti kaukes mažomis kainomis | KaunoDiena.lt

JAPONIJA NORI PRIVERSTI GAMINTOJUS PARDAVINĖTI KAUKES MAŽOMIS KAINOMIS

Japonijos vyriausybė ketina priversti gamintojus pardavinėti apsaugines medicinines kaukes, kurių šalyje trūksta, tokiomis kainomis, kokios buvo iki koronaviruso pandemijos sukeltos krizės.

Tai pirmadienį per spaudos konferenciją Tokijuje pareiškė ministrų kabineto generalinis sekretorius Yoshihidė Suga.

Anot jo, toks sprendimas atitinka šalyje galiojantį įstatymą dėl priemonių nepaprastosios padėties sąlygomis. „Svarbu skatinti prekybą teisingomis kainomis“, - pabrėžė ministrų kabineto generalinis sekretorius. Jis informavo, jog numatoma apsaugines kaukes pirmiausia pardavinėti vietos valdžios institucijoms, kad jų gautų medicinos įstaigos. Vyriausybė taip pat nagrinėja galimybę konfiskuoti kaukes, jeigu paaiškės, kad jos tyčia kaupiamos sandėliuose didinant deficitą.

Nuo kovo 15 d. Japonijoje už medicininių apsauginių kaukių supirkimą ir perpardavimą siekiant gauti spekuliacinio pelno gali būti baudžiama įkalinimu iki vienerių metų, bauda iki 1 milijono jenų (9 tūkstančiai eurų) arba ir laisvės atėmimu, ir bauda. Tokios priemonės numatytos remiantis 1973 metų įstatymu, kuris buvo priimtas siekiant išvengti masinės paklausos prekių stygiaus – jos buvo paniškai perkamos dėl vadinamojo naftos šoko, sukėlusio smarkų benzino ir kitos produkcijos kainų augimą.

Dėl koronaviruso plitimo apsauginių kaukių Japonijoje labai trūksta, nes maždaug 80 proc. jų buvo įvežama į šalį iš Kinijos, iš kurios importas smarkiai sumažėjo. Tokijo pastangos didinti jų gamybą šalyje kol kas nepanaikino šių prekių stygiaus.

Japonijoje paskelbta nepaprastoji padėtis, uždaryti socialiniai ir kultūros objektai, prekybos centrai, daugelis visuomeninio maitinimo įmonių. Vyriausybė ragina gyventojus neiti iš namų, jei nėra didelės būtinybės.

Pastarąją parą Japonijoje nustatyta 210 naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų, bendras jų skaičius išaugo iki 14 tūkstančių. Iki šiol mirė 385 infekuotieji. Bet pastarosiomis dienomis tiek nustatytų naujų užsikrėtimo atvejų, tiek mirčių skaičius ėmė šiek tiek mažėti.

Praėjusių metų pabaigoje Kinijos Uhano mieste prasidėjęs naujojo koronaviruso sukeliamo susirgimo protrūkis išplito į daugumą pasaulio šalių. Kovo 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija jį pripažino pandemija. Naujausiais duomenimis, pasaulyje koronavirusu užsikrėtusių žmonių skaičius viršijo 2,9 milijono, mirė daugiau kaip 204 tūkstančiai infekuotųjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS