Japonijos premjeras pertvarkė vyriausybę | KaunoDiena.lt

JAPONIJOS PREMJERAS PERTVARKĖ VYRIAUSYBĘ

Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) trečiadienį pertvarkydamas savo ministrų kabinetą paskyrė naujus užsienio reikalų ir gynybos ministrus, o aplinkos ministro postą atidavė sparčiai kylančiai politikos žvaigždei.

Toshimitsu Motegi (Tošimicus Motegis) užsienio reikalų ministro poste pakeitė Taro Kono (Tarą Koną), kuris pradeda dirbti gynybos ministro poste.

Telegeniškas 38 metų Shinjiro Koizumi (Šindžiras Koidzumis), itin mėgstamo buvusio premjero Junichiro Koizumi (Džiuničiro Koidzumio) sūnus, buvo paskirtas aplinkos ministru.

Vyriausybės pertvarkymas pakurstė spėliones dėl premjero politinio įpėdinio. Įspūdingas Sh. Koizumi paskyrimas sukėlė kalbų Tokijo politikos sluoksniuose, kad Sh. Abe era artėja prie pabaigos.

Kylanti žvaigždė

Japonijos žiniasklaidos numylėtinis Sh. Koizumi sulaukė didelio dėmesio ir dėl neseniai įvykusių jo vestuvių su televizijos žinių laidų vedėja Christel Takigawa (Kristel Takigava), apie kurias buvo paskelbta premjero biure.

Jis yra trečias jauniausias Japonijos ministras po Antrojo pasaulinio karo pabaigos, šalyje, kurios politikoje ir daugelyje kitų gyvenimo sričių vertinamas garbesnis amžius.

Nepaisydamas intensyvaus žiniasklaidos dėmesio Sh. Koizumi vengdavo reikšti savo nuomonę aktualiais klausimais, tad dabar bus labai atidžiai stebima jo politika dėl atominės energetikos, ypač tai, ar jis paisys savo tėvo nusistatymo prieš ją.

Sh. Abe lapkritį turi tapti ilgiausiai dirbančiu Japonijos premjeru, bet prognouojama, kad jis atsistatydins per Liberalų demokratų partijos (LDP) vadovybės rinkimus 2021 metais. Varžymasis dėl jo posto jau prasideda.

Griežta linija

Naujasis užsienio reikalų ministras T. Motegi buvo paaukštintas už savo darbą derybose dėl prekybos susitarimo su Jungtinėmis Valstijomis.

Tuo tarpu T. Kono perkėlimas į gynybos ministro postą laikomas žingsniu, pastiprinančiu griežtą Tokijo poziciją Pietų Korėjos atžvilgiu, prastėjant šių dviejų kaimynių santykiams.

T. Kono, kuris socialinėje žiniasklaidoje bendraudavo su žmonėmis ir net kartais pateikdavo patarimų apie santykių puoselėjimą, laikėsi griežtos linijos per neseniai įvykusį ginčą su Seulu dėl prekybos ir saugumo.

Harvardo universitete išsilavinimą įgijęs 63 metų T. Motegi yra politikos veteranas, anksčiau dirbęs JAV vadybos konsultacinėje įmonėje „McKinsey & Co.“, o 1993-iaisiais išrinktas į žemuosius parlamento rūmus.

Stiprinamos pozicijos

Sh. Abe savo patikimą sąjungininką Taro Aso (Tarą Asą) paliko vicepremjero ir finansų ministro postuose, o Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) liko svarbiame vyriausiojo ministrų kabineto sekretoriaus poste.

Stiprindamas savo pozicijas ateinantiems dvejiems metams, premjeras taip pat pasiliko svarbius sąjungininkus ir padėjėjus vyriausybėje bei partijos vadovybėje.

Japonijai rengiantis 2020 metais planuojamam Kinijos prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) valstybiniam vizitui, Sh. Abe taip pat paliko LDP generalinį sekretorių Toshihiro Nikai (Tošihirą Nikajų), turintį svarbių kontaktų Kinijoje.

Tarp kitų svarbių figūrų yra buvusi greitojo čiuožimo olimpietė Seiko Hashimoto (Seiko Hašimoto), tapusi dar vienu „olimpiniu“ ministru prieš 2020 metų vasaros žaidynes.

„Moterų ekonomika“

S. Hashimoto yra viena iš vos dviejų moterų naujajame 19 narių ministrų kabinete, nors Sh. Abe skelbė „moterų ekonomikos“ programą. Ankstesniame jo ministrų kabinete dirbo tik viena moteris.

Pagal „moterų ekonomiką“, kuri yra „abenomika“ pramintos premjero daugiašakės politikos dalis, siekiama skatinti moteris dirbti ir sudaryti joms sąlygas derinti darbą ir šeimą.

Kita moteris dabartinėje vyriausybėje yra Sanae Takaichi (Sanaė Takaiči), paskirta vidaus reikalų ministre. Ši griežtos dešinės nacionaliste laikoma politikė reguliariai lankosi Jasukunio šventykloje, kurioje  pagerbiami 2,5 mln. per karus žuvusių japonų kariškių, įskaitant 14 Antrojo pasaulinio karo laikų vadų, nuteistų Kinijoje už karo nusikaltimus.

Japonijos aukšto rango pareigūnų apsilankymai Jasukunio šventykloje tradiciškai sukelia piktą reakciją Pekine, Seule ir Pchenjane. Tokie apsilankymai laikomi įžeidimu nuo japonų okupacijos nukentėjusioms šalims.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS