JAV Atstovų Rūmai priėmė 483 mlrd. dolerių ekonomikos gaivinimo paketą | KaunoDiena.lt

JAV ATSTOVŲ RŪMAI PRIĖMĖ 483 MLRD. DOLERIŲ EKONOMIKOS GAIVINIMO PAKETĄ

JAV Atstovų Rūmai ketvirtadienį patvirtino naują 483 mlrd. dolerių (448 mlrd. eurų) ekonomikos skatinimo paketą, šalyje dėl koronaviruso epidemijos toliau didėjant nedarbui ir verslui reikalaujant didesnės paramos.

Projektas, kuriam jau anksčiau pritarė Senatas, buvo priimtas triuškinama balsų daugumą. Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sakė greitai jį pasirašysiantis, kad į didžiausią pasaulyje ekonomiką būtų skubiai įlieta papildomų lėšų.

Naujas ekonomikos gaivinimo paketas buvo priimtas tarnyboms pranešus, kad dar 4,4 mln. JAV gyventojų paprašė nedarbo išmokų, todėl nuo kovo vidurio naujų bedarbių skaičius išaugo iki 26,4 milijono.

Nedarbas smarkiai išaugo didžiajai daliai šalies užsidarius, siekiant sustabdyti viruso plitimą, koronavirusinei infekcijai COVID-19 nuo vasario Jungtinėse Valstijose jau nusinešus beveik 50 tūkst. žmonių gyvybių.

Atstovų Rūmų balsavimas užbaigė dvi savaites trukusius demokratų ir respublikonų ginčus, kaip turėtų būti papildytas kovo pabaigoje įsigaliojęs vadinamasis Pagalbos dėl koronaviruso, paramos ir ekonominio saugumo įstatymas (CARES), kuriuo numatomos 2,2 trln. dolerių (2,04 mlrd. eurų) vertės paramos priemonės įmonėms ir šeimoms, smarkiai nukentėjusiems dėl karantino ir darbo vietų netekties.

Ketvirtadienį paskelbti duomenys apie paraiškas gauti nedarbo išmokas rodo, kad penktą savaitę iš eilės nedarbas sparčiai didėjo, nepaisant Kongreso pagalbos.

Naujausias planas numato, kad 320 mlrd. dolerių (295 mlrd. eurų) bus skirta paremti smulkųjį verslą, kad jis neužsidarytų ir turėtų lėšų atlyginimams.

Kovo pabaigoje, kai daugelis parduotuvių ir restoranų visoje šalyje buvo priversti užsidaryti, stengiantis sustabdyti COVID-19 pandemiją, vyriausybė įkūrė Atlyginimų apsaugos programą (Paycheck Protection Program, PPP), disponavusią 350 mlrd. (323 mlrd. eurų), tačiau tos lėšos buvo išeikvotos vos per dvi savaites.

Pagal naująjį planą taip pat numatom skirti 75 mlrd. dolerių (69 mlrd. eurų) ligoninėms finansuoti ir 25 mlrd. dolerių (23 mlrd. eurų) – išplėsti COVID-19 testų programai. Dar 60 mlrd. dolerių (55,7 mlrd. eurų) paskoloms ir subsidijoms atsigavimui po koronaviruso krizės skatinti.

Kaukes dėvintys įstatymų leidėjai į Atstovų Rūmų salę įžengdavo mažomis grupėmis, kad pakomentuotų teisės akto projektą ir paskui balsuotų. Posėdžio viduryje žmonės turėjo palikti salę, kad būtų galima atlikti jos sterilizaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS