JAV beveik per pusę sumažins pabėgėlių apgyvendinimo programą | KaunoDiena.lt

JAV BEVEIK PER PUSĘ SUMAŽINS PABĖGĖLIŲ APGYVENDINIMO PROGRAMĄ

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija planuoja smarkiai sumažinti dešimtmečius vykdomoje pabėgėlių apgyvendinimo programoje nustatytą žmonių skaičių – nuo dabartinių 30 tūkst. iki 18 tūkst., ketvirtadienį paskelbė Valstybės departamentas.

„Šiuo pasiūlymu dėl pabėgėlių priėmimo dar kartą patvirtinamas ilgalaikis Amerikos įsipareigojimas padėti pasaulio pabėgėliams, tuo pačiu vykdant mūsų svarbiausią pareigą ginti Amerikos žmones ir jiems tarnauti“, – nurodė departamentas.

Administracija prieš galutinį sprendimą dėl pabėgėlių priėmimo pakeitimų tariasi su Kongresu, bet realiai sprendimas priklauso nuo Baltųjų rūmų.

D. Trumpas legalios ir nelegalios migracijos mažinimą laiko svarbiu savo politikos prioritetu.

Tai labai liūdna diena Amerikai.

Dabartinis 30 tūkst. pabėgėlių skaičius ir taip yra mažiausias nuo pat programos pradžios 1980 metais. Tuo metu, kai savo darbą baigė ankstesnis prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), šis skaičius buvo beveik 85 tūkstančiai.

Migrantų teisių gynimo grupės reagavo su nerimu.

„Tai labai liūdna diena Amerikai, – sakė Tarptautinio pagalbos komiteto (IRC) vadovas Davidas Milbandas (Deividas Milibandas). – Šis sprendimas reiškia tolesnę žalą Amerikos lyderystei ginant pažeidžiamiausius žmones visame pasaulyje.“

IRC pridūrė, kad šiuo metu yra 30 tūkst. dėl perkėlimo jau apklaustų žmonių – daug daugiau nei naujasis limitas. 9 tūkst. šių žmonių jau yra pasirengę keliauti.

Atskirai 2020 biudžetiniais metais JAV turėtų gauti 350 tūkst. prašymų suteikti prieglobstį.

Prieglobsčio prašytojai, kaip ir pabėgėliai, bėga nuo persekiojimo, bet savo paraiškas pateikia JAV teritorijoje ar ten, kur į ją patenka, o pabėgėliai teikia paraiškas užsienyje.

Pastaraisiais metais JAV priimdavo daugiausiai migrantų, rodo Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros duomenys.

Kanada, Australija ir Šiaurės šalys taip pat kasmet suteikia nemažai vietų migrantams.

Penkios šalys, iš kurių 2018 metais pagal minimą programą į JAV atvyko daugiausiai žmonių, yra Kongo Demokratinė Respublika, Mianmaras, Ukraina, Butanas ir Eritrėja.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

amerikonai tik gamina pabegelius

o juos sert ir islaikyt --turi amerikonu vasalai.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS