JAV bus paskelbtas nuosprendis už ardomąją veiklą nuteistai 83 metų vienuolei | KaunoDiena.lt

JAV BUS PASKELBTAS NUOSPRENDIS UŽ ARDOMĄJĄ VEIKLĄ NUTEISTAI 83 METŲ VIENUOLEI

Viena 83 metų katalikų vienuolė, nuteista už dalyvavimą proteste ir įsilaužimą į JAV branduolinių ginklų įmonę, antradienį išklausys nuosprendį ir sužinos, ar likusį gyvenimą jai teks praleisti už grotų.

Vienuolė Megan Rice (Megan Rais) yra viena iš trijų pacifistų, nuteistų už ardomąją veiklą praeitais metais, kai jie įsibrovė į branduolinių ginklų gamyklą Ouk Ridžo mieste Tenesio valstijoje.

Vyriausybė rekomendavo skirti 6–9 metų laisvės atėmimo bausmes M.Rice, Michaelui Walli (Maiklui Voliui) ir Gregui Boertje-Obedui (Gregui Bordžei-Obedui). Šie aktyvistai įsibrovė per branduolinio komplekso tvorą ir prirašinėjo šūkių ant sandėlio, kuriame laikomas smarkiai prisodrintas uranas, sienų. Protestuotojai taip pat šlakstė žmonių kraują ir kūjais daužė pastato sieną.

Aktyvistai prašė jiems suteikti malonę, sakydama, kad jų akcija nacionalinio saugumo komplekse Y-12 buvo simbolinė ir kad ja siekta atkreipti dėmesį į Amerikos branduolinį arsenalą, kurį jie laiko amoraliu ir neteisėtu.

„Tie žmonės dešimtmečius buvo pasišventę taikai ir propagavo teisingumą“, – sakė advokatas Billas Quigley (Bilas Kviglis).

Jis pažymėjo, kad už jo klientų įvykdytą nusikaltimą nėra numatyta trumpiausia laisvės atėmimo bausmė. Aktyvistai buvo laikomi kalėjime nuo praeitų metų gegužės, kai buvo paskelbta teismo nutartis. Tikėtina, kad jiems gali būti skirta bausmė, atitinkanti laikotarpį, kurį jie jau praleido už grotų.

Aktyvistai pateikė teisėjui tūkstančius palaikymo laiškų iš viso pasaulio, kurie, pasak B.Quigley, buvo didžiausias palaikomo ženklas per jo ilgesnę nei dviejų dešimtmečių teisinę praktiką, atstovaujant protestuotojų bylose.

„Manau, (šis palaikymas rodomas) daugiausiai dėl sesers Rice, – aiškino jis. – Ji labai mylima, ir daugybė žmonių už ją meldžiasi bei ją palaiko.“

Vienas iš teismui pateiktų laiškų buvo atsiųstas Londone gyvenančios vienuolės Katharine Holmstrom (Katarinės Holmstriom).

„Jūsų teismas susiduria su dideliu iššūkiu – rūpestingai atskirti žmones, kurie veikia vadovaudamiesi skaidria sąžine, vedami moralinės vizijos, nuo tų, kurių veiksmai galėtų būti savanaudiški arba piktavališko pobūdžio“, – ji rašė teisėjui.

B.Quigley sakė kalbėjęsis su visais trimis atsakovais, kurie yra pasiruošę sulaukti ilgesnių laisvės atėmimo bausmių.

Penktadienį M.Rice sukaks 84 metai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Puidokas

Tie amerikiečiai - tikri taikos balandžiai, palyginus su maidan-šaitan chuliganais. Taigi Janukovyčius galėtų daug jų susemti ir pasodinti ilgiems metams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS